23948sdkhjf

Ny metod för att spåra nervcellsskada vid Alzheimers sjukdom

Forskare från bland annat Göteborgs universitet har funnit en ny metod för att spåra nedbrytningen av nervceller i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. Med ett enkelt blodtest kan det bli möjligt att övervaka nervcellsskadan hos patienter. 

Utvecklingen av blodtester, för att titta på så kallade biomarkörer för att övervaka olika sjukdomsförlopp vid Alzheimers sjukdom, har de senaste åren gjort stora framsteg. Detta bland annat för att identifiera amyloid plack i hjärnan och bildandet av neurofibriller.

Med den helt nya metoden kan forskarna spåra nedbrytningen av nervceller i hjärnan genom att mäta biomarkören brain-derived tau (BD-tau). Tau är ett protein som finns inuti nervcellsutskott och som läcker ut när nervceller skadas, vilket sker vid exempelvis Alzheimers sjukdom.

– Vi har lite olika blodtester redan för att upptäcka Alzheimers sjukdom, vi kan till exempel mäta fosforylerat tau. Men vi har inte haft någon bra metod för att mäta själva nervcellsskadan tidigare, säger Henrik Zetterberg en av forskarna bakom den nya innovationen till Life Science Sweden.

Han förklarar att det varit svårt att påvisa just nervcellsskada i hjärnan tidigare då tau inte endast finns i hjärnan utan i flera olika nervceller i kroppen. För att komma runt detta har forskarna utvecklat en antikropp som är riktad specifikt mot det tau som kommer från hjärnan.

– Vi har tittat på skillnaderna mellan tau som uttrycks i perifiera nerver i jämförelse med de som finns i hjärnan. Det som finns i hjärnan som vi kallar, BD-tau, ser lite annorlunda ut. Vi har kunnat göra en antikropp som specifikt känner igen BD-tau och skapat en känslig metod som funkar för blod utan att få något brus från perifert tau, säger Henrik Zetterberg.

Metoden testades i en studie på flera olika patientgrupper med totalt 609 patienter och kontroller. Resultatet från studien publicerades nyligen i tidskriften Brain av forskarna från Göteborg tillsammans med kollegor i Italien, Storbritannien och USA. Förhoppningen är att blodtestet ska komma till klinisk nytta för att till exempel övervaka nervcellsskadan hos patienter med Alzheimers sjukdom men även för att mäta effekten av nya behandlingar.

– Jag hoppas att detta kan komma till klinisk nytta om ett par år i samband med ett godkännande av BioArctics nya läkemedel lecanemab) i Sverige. Det är ett enkelt test som skulle kunna tas på en vårdcentral. Tanken med testet är att det ska vara mycket enklare att utreda och monitorera Alzheimers sjukdom, vilket förhoppningsvis kommer att göra det lättare för patienten. Lecanemab är inte godkänt i Sverige ännu, men resultaten ser mycket lovande ut och läkemedlet godkändes nyss i USA, så jag hoppas det snart blir en klinisk verklighet här också.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082