23948sdkhjf

Läkemedel mot Parkinsons sjukdom ingår nu i högkostnadsskyddet

Abbvies läkemedel Produodopa för behandling mot Parkinson sjukdom ingår nu i den svenska läkemedelsförmånen, efter ett beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Läkemedlet är till för behandling av patienter med Parkinsons sjukdom i komplikationsfas och där annan medicinering inte lindrar symptomen tillräckligt.

– Levodopa är standardbehandling vid Parkinsons sjukdom. Därför finns det ett stort behov av nya behandlingsalternativ för parkinsonpatienter som inte får tillräcklig hjälp av tablettbehandling, säger Per Odin, professor och chef för Avdelningen för Neurologi vid Lunds universitet samt nationell koordinator för studien som ligger till grund för godkännandet, i ett pressmeddelande.

Läkemedlet administreras under en 24 timmars period via en pump. Enligt företaget är Produodopa den första levodopabehandlingen som kan ges till patienter subkutant, alltså under huden.

Abbvie inväntar nu en CE-märkning för en tillhörande pump till läkemedlet. Jan Kövamees, medicinskt ansvarig inom neurovetenskaper på Abbvie Scandinavia uppger i pressmeddelandet att de hoppas att CE-märkningen ska vara klar i slutet av 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Patent-tvist i USA:s högsta domstol kan få stor påverkan
Han blir ny ordförande för Medicon Valley Alliance
Medtechbolag skär ner på personal och pausar kliniska studier
Life Science Swedens förlag lanserar branschkurser
Umecrine stärker kassan och breddar sin inriktning
Lista: Läkemedelsjättarna som satsar mest på forskning
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.157