23948sdkhjf

Ny upptäckt kring telomerernas DNA – kan koda för proteiner

Telomererna, som sitter i ändarna av DNA-molekylen, har fler funktioner än vi tidigare trott, menar forskare från University of North Carolina, UNC, school of medicine.

I det senaste numret av PNAS, visar forskarna Jack Griffith, professor i mikrobiologi och immunologi vid UNC och Taghreed al-Turki, postdoktor vid samma universitet, att telomerernas DNA, som utgörs av upprepade TTAGGG-baser, är en mall för två mindre proteiner — sannolikt intracellulära signalproteiner — som består av upprepade dipeptider av valin–arginin och glycin–leucin. Proteinerna har bland annat påvisats i cancerceller som osteosarcom.

I ett uttalande publicerat på Eurekalert säger Griffith att i framtiden skulle analys av proteinerna i blodprov kunna ge värdefull information kring vissa cancerformer och även andra sjukdomar.

Al Turki säger att inflammatoriska processer verkar kunna stimulera bildningen av dessa proteiner. Det verkar även vara så att proteinerna ökar i mängd i blodet med stigande ålder, vilket skulle kunna ge en biomarkör för biologisk ålder, som komplement till kronologisk ålder. 

Läs studien:
Mammalian telomeric RNA (TERRA) can be translated to produce valine–arginine and glycine–leucine dipeptide repeat proteins, PNAS (2023), doi.org/10.1073/pnas.2221529120.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Life science-företag på lista över bästa arbetsplatserna
Den onödiga vården – så ser den ut
Neogap rekryterar medicinsk chef
Halv framgång för nytt ALS-läkemedel
Stora framsteg i IVF-labb de senaste decennierna
Därför är det så svårt att hålla sig från snacksen
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.125