23948sdkhjf

Ny upptäckt kring telomerernas DNA – kan koda för proteiner

Telomererna, som sitter i ändarna av DNA-molekylen, har fler funktioner än vi tidigare trott, menar forskare från University of North Carolina, UNC, school of medicine.

I det senaste numret av PNAS, visar forskarna Jack Griffith, professor i mikrobiologi och immunologi vid UNC och Taghreed al-Turki, postdoktor vid samma universitet, att telomerernas DNA, som utgörs av upprepade TTAGGG-baser, är en mall för två mindre proteiner — sannolikt intracellulära signalproteiner — som består av upprepade dipeptider av valin–arginin och glycin–leucin. Proteinerna har bland annat påvisats i cancerceller som osteosarcom.

I ett uttalande publicerat på Eurekalert säger Griffith att i framtiden skulle analys av proteinerna i blodprov kunna ge värdefull information kring vissa cancerformer och även andra sjukdomar.

Al Turki säger att inflammatoriska processer verkar kunna stimulera bildningen av dessa proteiner. Det verkar även vara så att proteinerna ökar i mängd i blodet med stigande ålder, vilket skulle kunna ge en biomarkör för biologisk ålder, som komplement till kronologisk ålder. 

Läs studien:
Mammalian telomeric RNA (TERRA) can be translated to produce valine–arginine and glycine–leucine dipeptide repeat proteins, PNAS (2023), doi.org/10.1073/pnas.2221529120.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078