23948sdkhjf

Fågelinfluensa i Asien och Sydamerika oroar WHO

Fågelinfluensa, H5N1, har den senaste tiden påvisats hos människa i Kina, Kambodja och Ecuador. I nuläget finns inga rapporter om att viruset smittar mellan människor.

I Peru har den senaste veckan en koloni med 3 500 sjölejon dött av viruset. Förutom enstaka fynd hos rävar, tvättbjörnar, skunkar och björnar, har viruset även påvisats i Spanien, i en minkfarm med 52 000 djur. Uppskattningsvis har mer än tvåhundra miljoner fåglar drabbats de senaste åren.

– Spridningen av viruset hos fåglar och hos däggdjur, inklusive människor, är oroande, sade Sylvie Briand, chef för epidemi- och pandemifrågor, WHO, vid ett möte om influensavaccin i Geneve i förra veckan, enligt Washington Post.

I februari smittades en 53-årig kvinna i Jiangsu-provinsen i östra Kina med H5N1. Hennes virusvariant 2.3.4.4b är densamma som i januari påvisades hos en nioårig flicka i Ecuador. 

I Kambodja avled i förra veckan en elvaårig flicka av en tidigare variant, 2.3.2.1c, som har cirkulerat i flera år i Kambodja. Hennes pappa, som också smittades, överlevde. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078