23948sdkhjf

Fågelinfluensa i Asien och Sydamerika oroar WHO

Fågelinfluensa, H5N1, har den senaste tiden påvisats hos människa i Kina, Kambodja och Ecuador. I nuläget finns inga rapporter om att viruset smittar mellan människor.

I Peru har den senaste veckan en koloni med 3 500 sjölejon dött av viruset. Förutom enstaka fynd hos rävar, tvättbjörnar, skunkar och björnar, har viruset även påvisats i Spanien, i en minkfarm med 52 000 djur. Uppskattningsvis har mer än tvåhundra miljoner fåglar drabbats de senaste åren.

– Spridningen av viruset hos fåglar och hos däggdjur, inklusive människor, är oroande, sade Sylvie Briand, chef för epidemi- och pandemifrågor, WHO, vid ett möte om influensavaccin i Geneve i förra veckan, enligt Washington Post.

I februari smittades en 53-årig kvinna i Jiangsu-provinsen i östra Kina med H5N1. Hennes virusvariant 2.3.4.4b är densamma som i januari påvisades hos en nioårig flicka i Ecuador. 

I Kambodja avled i förra veckan en elvaårig flicka av en tidigare variant, 2.3.2.1c, som har cirkulerat i flera år i Kambodja. Hennes pappa, som också smittades, överlevde. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Halv framgång för nytt ALS-läkemedel
Stora framsteg i IVF-labb de senaste decennierna
Därför är det så svårt att hålla sig från snacksen
Alligator tar in nästan 200 miljoner för utveckling av cancerkandidat
Läkemedelsdesign till nya höjder – med Elon Musks rymdsond
Nytt regeringsförslag om förstärkt FoU-avdrag
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.079