23948sdkhjf

Tuberkulosbakterier ska svältas ut - ny substans prövas på människa

Det amerikanska forskningsföretaget Calibr planerar att under ett år genomföra en klinisk studie med ett nytt sorts läkemedels mot tuberkulos.

Tuberkulosbakterier, mycobacterium tuberculosis (även kallade tuberkelbakterier), är en intracellulär bakterie. Det innebär att den tar sig in i celler, exempelvis lungans makrofager, som ingår i immunsystemet. Där använder sig tuberkulosbakterierna av cellens kolesterol för att överleva och föröka sig. 

Forskare vid Cornells universitet, USA, har tagit fram en substans, CLB073, som aktiverar ett enzym, adenylylcyklas, som i sin tur hindrar bakterierna från att ta upp kolesterol. På så sätt svälter bakterierna ihjäl. CLB073 är tänkt som ett komplement till annan behandling.

David Russel, professor vid College of Veterinary Medicine, berättar i ett pressmeddelande att när man studerade hur tuberkulosbakterien fungerar i sin naturliga miljö, såg man hur beroende bakterien var av cellens kolesterol.

– Upptäckten av hur adenylylcyklas fungerade gjordes när vi studerade bakterien inracellulärt, istället för att undersöka den i en lösning av näringsrik buljong. Vi förstår ännu inte helt verkningsmekanismen av CLB073, men slutsatsen är att substansen hindrar bakterierna från att ta upp kolesterol, säger David Russel.

Cornells universitet, Calibr och Bill och Melinda Gates medicinska forskningsinstitut ingår i nätverket Tuberculosis Drug Accelerator, som samarbetar inom forskning och design av läkemedelskandidater mot tuberkulos.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094