23948sdkhjf

Bananflugor äter för njutningens skull

Har du också irriterat dig på de små ljusbruna flugorna i köket? Nu är det klarlagt – de roar sig och har kul där i fruktskålen.

Lusten att äta hos djur och människor anses ofta utgå från i första hand två behov – att få i sig näringsämnen och att få uppleva njutning. Lusten att äta kan dock även triggas av exempelvis stress, social miljö, sjukdom eller vara en form av belöning. 

Att mäta och studera själva hungerdriften är alltså svårt. Vad är väl då mer naturligt än att studera hunger hos bananflugan, drosophila melanogaster, som sedan hundra år är känd inom forskningen och som har bidragit till fem Nobelpris.

Amerikanska forskare från University of Michigan Medical School placerade därför ett gäng bananflugor, unga som gamla, honor som hannar, utsvultna som mätta, ensamma eller i grupp, i utfordringskammare med sackaroslösning – rena godiset för flugor. Sedan studerade man flugornas beteende och konstaterade att hungriga flugor åt ofta och länge.

I nästa steg, för att kunna skilja på om flugorna valde måltid efter hunger, fick flugorna välja mellan att äta jäst eller äta en tvåprocentig sackaroslösning. Uthungrade flughonor föredrog i högre utsträckning jäst än mätta flughonor. Mätta flughonor föredrog dock jäst i högre utsträckning än mätta flughannar, vilket kan förklaras med att flughonor behöver mer protein än flughannar.

Därefter ville forskarna ta reda på om flugorna okynnesåt. Den tvåprocentiga sackaroslösningen byttes ut mot en med tjugo procent sackaros, och mätta flugor erbjöds lösningen. Forskarna konstaterade att både honor och hannar tillbringade mycket längre tid vid den tjugoprocentiga lösningen jämfört med tiden de spenderat vid den tvåprocentiga. Nu började forskarna ana att bananflugor troligen kalasar för njutningens skull.

För att bli riktigt säkra i sitt antagande beslutade sig forskarna för att undersöka bananflugornas hjärnor. De fann att när bananflugorna ätit av den tjugoprocentiga sackaroslösningen aktiverades speciella dopaminerga regioner i flughjärnan. Eftersom dopamin bland annat är känt för att bidra till eufori och lustkänsla, och flugorna gärna uppehöll sig vid den tjugoprocentiga sackaroslösningen, antog forskarna att bananflugor, förutom att äta för att få i sig näringsämnen, även äter för njutnings skull.

Forskarna är noga med att påpeka att debatten om huruvida fruktflugor äter för njutnings skull har pågått länge och fortfarande är kontroversiell.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att i den här studien visade man att hungriga bananflugor äter ofta och länge. Flughonor äter mer än flughannar. När flugan får höga halter socker aktiveras dopaminerga neuron, som kan tyda på att flugan får uppleva njutning.

Så, studera dina livsnjutande bananflugor i fruktskålen med respekt, eller läs studien:
Behavioral dissection of hunger states in drosophila, eLife (2023), doi:10.7554/eLife.84537.1

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078