23948sdkhjf

Pfizer i jätteförvärv av Seagen – betalar 43 miljarder dollar

Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer köper Seagen, ett bioteknikbolag specialiserat på cancerläkemedel. Köpeskillingen landar på 43 miljarder dollar, vilket gör affären till den största inom branschen på flera år.

Bägge bolagens styrelser har godkänt affären, enligt ett pressmeddelande.

– Pfizer använder sina finansiella resurser för att främja kampen mot cancer, en ledande dödsorsak i världen med en betydande inverkan på folkhälsan, säger Albert Bourla, Pfizers ordförande och vd, i ett pressmeddelande.

Seagen har fyra cancerläkemedel på marknaden och flera lovande kandidater i sin forskningspipeline, samtidigt som Pfizer har haft behov av att förnya sig på onkologiområdet.

Uppgifter om en förestående affär har cirkulerat sedan Wall Street Journal för två veckor sedan rapporterade om kontakter mellan de bägge bolagen, som Life Science Sweden tidigare berättat.

Förvärvet innebär att Merck, som tidigare fört samtal med Seagen om ett förvärv, går miste om det Seattlebaserade bolaget.

Marknadsvärdet på Seagen låg när börsen stängde i fredags på 32 miljarder dollar. Nu visar sig alltså köpeskillingen vara hela 43 miljarder dollar, motsvarande 461 miljarder kronor med dagens valutakurs. Seagens aktie steg i förhandeln på måndagen med cirka 20 procent.

Affären mellan Pfizer och Seagen är den största inom läkemedelsindustrin sedan 2019, då Abbvie betalade 63 miljarder dollar för förvärvet av Allergan, och Bristol Myers Squibb köpte Celgen för 74 miljarder dollar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Pharmacolog sparkar vd efter tre månader – han tar över
Patent-tvist i USA:s högsta domstol kan få stor påverkan
Han blir ny ordförande för Medicon Valley Alliance
Medtechbolag skär ner på personal och pausar kliniska studier
Life Science Swedens förlag lanserar branschkurser
Umecrine stärker kassan och breddar sin inriktning
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.125