23948sdkhjf

USA-veteraner får subvention för Alzheimerläkemedlet lecanemab

Det svenskutvecklade Alzheimerläkemedlet lecanemab kommer att subventioneras av den amerikanska veteranorganisationen VHA. Det uppger Bioarctics partner Eisai.

Beslutet innebär, enligt ett pressmeddelande från Eisai, att veteraner från den amerikanska militären som lever med tidiga stadier av Alzheimers sjukdom och uppfyller kriterierna ska kunna få lecanemab förskriven av sjukvårdspersonal som är knuten till VHA (U.S. Veterans Health Administration).

VHA:s besked skiljer sig från det som hittills lämnats av det offentligt finaniserade sjukförsäkringssystemet Medicare, som bara täcker behandlingen vid vissa specifika omständigheter.

VHA tillhandahåller vård för veteraner vid närmare 1 300 anläggningar över hela USA, och betjänar nio miljoner veteraner årligen. Enligt federala uppskattningar hade nästan 168 000 veteraner Alzheimers sjukdom 2022.

Lecanemab, som i USA säljs under handelsnamnet Leqembi, fick ett accelerat godkännande i USA i januari. En ansökan om fullt godkännande, baserad på en bekräftande studie, har lämnats in till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Ett fullt godkännande kan, enligt Eisai, innebära att FDA uppdaterar förskrivningsinformationen för läkemedlet.

Svenska Bioarctic, som stod för den tidiga utvecklingen av lecanemab, har rätt att kommersialisera lecanemab i Norden under vissa förutsättningar och förbereder för närvarande kommersialisering i Norden tillsammans med Eisai.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125