23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vitamin C och B: hur de, enligt vetenskap, håller din kropp frisk

Vitamin C och B är viktiga vitaminer som kan spela en viktig roll för att hålla våra kroppar friska. Forskning har visat att dessa två vitaminer kan vara fördelaktiga för vår fysiska, mentala och känslomässiga hälsa. Från att förbättra hjärthälsa till att öka energinivåerna och till och med öka immuniteten, vetenskapen upptäcker mer om hur vitamin C och B kan hjälpa oss att hålla oss friska. I den här artikeln tittar vi på forskningen bakom dessa två kraftfulla vitaminer och hur deras fördelar kan hjälpa oss att hålla våra kroppar i gott skick.

Vad är Vitamin C

Vitamin C är en kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda oss från de skadliga effekterna av fria radikaler. Här är en närmare titt på hur C-vitamin kan hjälpa till att hålla våra kroppar friska, enligt vetenskapen. Vitamin C har studerats brett för sin roll i att hjälpa till att stärka immuniteten och bekämpa infektioner. Studier har funnit att det kan minska svårighetsgraden av förkylningar och andra bakteriella infektioner, samt minska inflammation i samband med artrit och andra kroniska sjukdomar. Dessutom kan C-vitamin vara fördelaktigt för kardiovaskulär hälsa, eftersom det hjälper till att förhindra kolesteroloxidation som bidrar till hjärtsjukdom och risk för stroke.

Och kort om Vitamin B

Vitamin B är en grupp av åtta vattenlösliga vitaminer, som är viktiga för att hålla kroppen frisk och förebygga sjukdomar. Enligt vetenskaplig forskning spelar vitamin B en viktig roll för att upprätthålla ämnesomsättning, energiproduktion, bildning av röda blodkroppar, hjärnans funktion och korrekt celltillväxt. Det hjälper också till att hålla huden frisk och skydda mot infektioner.

Vitamin B finns i en mängd olika livsmedel som mejeriprodukter, ägg, kött, fisk, nötter och baljväxter. Det finns också som ett komplement i många former inklusive tabletter eller kapslar. Individer bör rådgöra med sin vårdgivare innan de tar några kosttillskott för att säkerställa att de inte överstiger rekommenderade dagliga doser eller interagerar med andra mediciner eller kosttillskott som de kan ta samtidigt.

Vetenskapliga fördelar med Vitamin C

Nyligen genomförda studier har undersökt hur C-vitamin kan bidra till att minska risken för vissa sjukdomar, inklusive cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det tros också vara viktigt för sårläkning och för att skydda mot fria radikaler som orsakar cellskador i kroppen. Dessutom tyder forskning på att vitamin C kan förbättra kognitiv funktion och minska inflammationsnivåerna i kroppen.

Vetenskapliga fördelar med Vitamin B

Vitamin B är ett viktigt näringsämne för människors hälsa och välbefinnande, enligt vetenskapen. Det finns i olika former, såsom tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyra (B5), pyridoxin (B6) och kobalamin (B12). Alla dessa B-vitaminer är viktiga för energinivåer, hjärnans funktion, hud- och hårhälsa med mera.

Forskning har visat att vitamin B kan hjälpa till att minska inflammation, sänka blodtrycket, förbättra humöret och upprätthålla friska muskler. Det är också känt att stärka immunförsvaret, vilket kan hjälpa människor att bekämpa sjukdom eller infektion snabbare. Dessutom kan tillräckligt vitamin B-intag till och med hjälpa till att skydda mot vissa typer av cancer genom att hjälpa kroppens celler att reproducera sig korrekt - en nyckelfaktor för att förhindra att tumörer bildas.

Hur man ökar intaget ar intaget av dessa vitaminer?

Vitaminerna C och B är viktiga för att hålla din kropp frisk och fungerande. Båda har visat sig ha många hälsofördelar, men många människor får inte tillräckligt med dessa vitaminer i sin dagliga kost. Om du letar efter sätt att öka ditt intag av dessa vitaminer, här är några tips att överväga.

Försök först att lägga till mer mat som innehåller både vitamin C och B i din kost. Citrusfrukter som apelsiner och citroner innehåller stora mängder vitamin C, medan bladgrönsaker som spenat eller grönkål ger gott om vitamin B. Att äta en mängd olika frukter, grönsaker, skaldjur och nötter kan också bidra till att öka ditt intag av dessa två vitaminer.

Utöver detta kan du överväga att ta multivitamintillskott. Det finns olika varumärken som tex Berocca som innehåller både vitamin C och B samt andra nyttiga mineraler som är nödvändiga för god hälsa.

Sänd till en kollega

0.032