23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Distansutbildningar gör det möjligt för fler människor att utbilda sig

Även om vi i Sverige är tämligen bortskämda med ett brett utbud av olika universitet så är det långt ifrån alla som har möjlighet att pendla till ett lärosäte eller flytta till en studentstad. Men genom att studera på distans så får alla svenskar, oavsett var de bor någonstans, möjligheten till att utbilda sig inom ett ämne som de är intresserade av.

Under pandemin så blev alla som studerade högre utbildningar tvungna att gå över till att läsa helt och hållet på distans. Detta var någonting som många upplevde som nödvändigt, men som inte fungerade särskilt väl för alla studenter. Distansutbildningar är någonting som har funnits under en lång tid, men som har blivit bättre och mer tillgängligt tack vare internets intågande. I den här texten kommer vi att gå igenom lite grundläggande fakta kring fenomenet, och vilka fördelar som en distansutbildning kan föra med sig för den som studerar.

Vad kan man läsa på distans?

Idag så kan man läsa en bred variation av utbildningar helt och hållet på distans, även om det primärt är humanistiska ämnen med ett stort fokus på teori som erbjuds. Exempelvis kan man inte plugga till läkare på distans, men det går att läsa polisutbildningen delvis på distans och delvis på plats. 

Fördelar med att läsa på distans

Fördelarna som går att ta del av genom att läsa på distans säger i mångt och mycket sig självt, men det är verkligen ovärderligt att man kan ta del av en högre utbildning oavsett var man bor eller hur ens ekonomiska situation ser ut. Vissa har kanske inte råd med att säga upp sig helt och hållet från jobbet för att börja studera, medans andra kanske inte vill slita upp sina rötter och flytta till en helt ny stad för att ta del av en utbildning.

Dessutom så kan en distansutbildning också hjälpa en med att spara pengar. Man kan tillreda all mat hemma och man slipper alla kostnader som är assoscierat med att pendla. Man behöver självklart köpa studiematerial och dylikt, men det är fortfarande billigare överlag att studera på distans.

Olika typer av utbildare

Det finns också två olika typer av utbildare som man kan välja att vända sig till. Den första är traditionella lärosäten som exempelvis Uppsala Universitet eller något av de många andra universitet och högskolor som finns i Sverige. Fördelen med detta är att man får ta del av högskolepoäng och annat som man även får ta del av när man studerar på plats. Nackdelen är dock att man följer ett traditionellt högskoleschema, med undervisning mitt på dagarna. 

Det går även att vända sig till en fristående utbildare, vilket vi har länkat till längst upp i den här artikeln. Fristående utbildare blir allt mer populärt och kan vara ett smidigt sätt att addera lite extra kompetenser och färdigheter till ens CV. Dessa utbildare har ofta smidigheten och flexibiliteten som sin USP, då man hos dessa institutioner kan läsa helt efter sitt eget schema.

Sänd till en kollega

0.047