23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Att tänka på när du byter bostad

Oavsett om det är första gången du flyttar eller om du ska byta bostad, är det en stor process som kräver tid och ansträngning. Först och främst måste man hitta en bostad att flytta till vilket kan vara svårt, speciellt för dagens ungdomar. Det finns en bostadsbrist och ofta kostar även lägenheterna en hel del. När man hittat en bostad måste man också tänka på att meddela Skatteverket, elbolaget och se om du kan använda ditt bredband i din nya bostad. Det finns som sagt flera saker att tänka på och det kan vara svårt att veta vart man ska börja. Läs dessa tips och råd om allt från att hitta bostad till hur man packar, så du kan ta de smartaste besluten inför flytten.

Var kan man hitta nya bostäder?

Om man letar efter en ny bostad, finns det några olika alternativ man kan använda sig av för att hitta något som passar. 

  • Först och främst kan man höra av sig lokala fastighetsmäklare för att se om de har några lediga lägenheter eller hus till salu. 
  • Du kan också titta på olika online-plattformar som erbjuder bostadsannonser. På Bostadshub kan du till exempel smidigt söka och hitta lediga bostäder i Sundsvall, eller i en stad nära dig.
  • Anslut dig till olika grupper och se om någon hyr ut i andrahand eller är intresserad av ett bostadsbyte. Många gånger kan man hitta något typ av boende på detta sätt, även om det bara fungerar som en nödlösning.
  • Om du inte har tur med dessa metoder, kan du alltid be din familj och vänner om tips om lediga lägenheter eller hus i ditt område.

Unga upplever bostadsbrist

Många upplever att det finns en stor bostadsbrist i flera städer och det är ett stort problem som måste lösas. Ofta påverkar det ungdomar och äldre då de ofta har brist på pengar och alternativ. Bristen på bostäder beror alltså på flera olika saker, bland annat byggs det för få nya bostäder, priserna har stigit snabbt och det finns en allmän konkurrens om de befintliga bostäderna. Många ungdomar vet inte om att de kan behöva skriva in sig i en bostadskö. Om man skriver in sig när man är 18 kommer man antagligen att behöva vänta några år innan man har tillräckligt med poäng för att kunna konkurrera med andra som stått på listan längre. Därför kan det vara bra att söka lägenheter på annat håll också. 

Ett nytt elnät

Om du flyttar för första gången är det viktigt att hitta och välja ett elbolag som passar dig. Om du däremot ska flytta till en ny bostad bör du också tänka på att du potentiellt kommer att bya elnät. Ett elnät har monopol i ett visst område och därför är det inte säkert att du kommer att använda samma elnät vid din nya bostad. Du kan alltid behålla din elhandlare, men det kan vara bra att meddela ditt elbolag om din flytt så att allt är i ordning och har tillgång till ström när du flyttar in. 

Meddela ditt bredband om flytt

Det är viktigt att du meddelar ditt bredband om du planerar att flytta. Om du inte gör detta i tid, kan det hända att du måste vänta några dagar innan du kan ansluta dig till internet i din nya bostad. Börja med att meddela ditt bredband om din flytt. I vissa fall kan ett gammalt bredband blockera din operatör. Därför är det bra att höra av sig i tid, på så sätt kan du undvika komplikationer och blockerade bredband när du flyttar in. Undersök också om ditt nuvarande bredband kan leverera till din nya adress, annars kan du behöva byta bredband. 

Packa rätt

Något som kan avgöra hur enkel eller svår flyttprocessen blir är packningen. Beroende på hur du packar kan lådorna bli för tunga och i värsta fall blir även uppackningen lång och oorganiserad. För att packa på bästa sätt bör du:

  • Designera lådor till olika rum: Se till att endast packa köksverktyg, tallrikar, bestick och annat som tillhör köket i en eller flera lådor. Släng inte ner kläder, hudvård, böcker eller annat bara för att det får plats. Detta gör uppackningen rörig. 
  • Markera lådorna: När du packat ner allt bör du också skriva på lådorna så att du lätt kan se vad det innehåller. Detta är extra viktigt när man packar glas eller andra ömtåliga saker. Om man inte vet vad lådan innehåller kan den lätt hanteras vårdslöst och leda till trasiga produkter. 
  • Blanda tunga och lätta produkter: Försök att inte fylla en låda med endast tunga saker då det lätt kan bli jobbigt att bära, eller leda till att lådan går sönder.
  • Skydda ömtåliga produkter: När du packar glas eller andra ömtåliga varor är det viktigt att tänka på underlaget. Du kan till exempel använda kläder, packpapper eller tidningspapper för att skydda dina saker och undvika olyckor eller skador.

Sänd till en kollega

0.016