23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Konsten att förstå det här med bildelar

Grundidén med en bil är ganska simpel, vrid på nyckeln och den startar och sedan är det bara att köra. Men så enkelt är det inte alltid. Det är ett komplicerat system med olika bildelar som i en perfekt match måste samverka för att bilen ska rulla. Vi har satt samman denna enkla guide för att ge dig lite mer kött på benen ifall du vill förstå det här med bildelar.

Hur bilmotorer fungerar

Vi har satt samman ett antal rubriker för att visa på några nyckelbegrepp när det gäller bilmotorer. Bilmotorn är ett stycke ingenjörskonst och en av de mest fantastiska maskinerna vi använder dagligen. När du exempelvis ska beställa bildelar från Bilelit gäller det att du har lite koll på just din bildel heter och en viss kunskap om hur den fungerar.

Roterande motorer

En rotationsmotor är en förbränningsmotor. Även kallad wankelmotor, utför denna typ av motor insug, kompression, förbränning och avgaser i en annan del av huset.

Radialmotorer

Radialmotorer nådde sin zenit under andra världskriget. Men idag är de inte så vanliga. Ett ställe där man fortfarande kan se radialmotorns inflytande är i den tvåcylindriga motorn på en Harley-Davidson-motorcykel.

Kamaxel

Du har säkert hört talas om kamaxlar. Inte minst på bilprovningen. Kamaxeln har en enorm effekt på motorns prestanda. Den hjälper till att släppa in luft/bränsleblandningen i motorn och få ut avgaserna.

Bränsleinsprutning

Den sista förgasarutrustade bilen kom från löpande bandet 1990. Sedan dess har bränsleinsprutare varit det primära sättet att få in bensin i motorcylindern så att den kan förbrännas och du kan köra.

Manuell växellåda

Om du kör en bil med manuell växellåda, då kan du ha några frågor som flyter runt i ditt huvud. Har du någonsin undrat, "Vad skulle hända om jag av misstag skulle växla till backen medan jag rusar fram på motorvägen? Skulle hela transmissionen explodera?" Egentligen blir det bara ett brummande ljud men du kommer inte att få i backen. Med de nyare elektriska växellådorna så händer ingenting.

Automatiska växellådor

Automatiska växellådor tar bort växlingsarbetet. Ett verkligt fantastiskt mekaniskt system, den automatiska växellådan i en bil åstadkommer allt en manuell växellåda gör, men den gör det med en uppsättning växlar. Du behöver egentligen enbart lägga in ”drive”-läget och sedan gasar du och kör. Någon kopplingspedal finns således inte i dessa bilar.

Hur kopplingar fungerar

Du vet förmodligen att alla bilar med manuell växellåda har en koppling - den kopplar ihop och kopplar från motorn och växellådan. Men visste du att automaten också har kopplingar? Lär dig hur kopplingen i din bil fungerar, och ta reda på några intressanta och kanske överraskande platser där kopplingar kan hittas.

Bromsar

En bils bromsar är förmodligen det mest kritiska systemet på fordonet - om de slutar fungera har du ett stort problem. Tack vare hävstång, hydraulik och friktion ger bromssystem otrolig stoppkraft. Skivbromsar är de vanligaste bromsarna som finns på en bils framhjul, och de sitter ofta på alla fyra. Att stoppa en bil i all hast på en hal väg kan i bästa fall vara utmanande och i värsta fall väldigt, väldigt skrämmande. Låsningsfria bromssystem (ABS) hjälper till att lindra faran.

Ansvarig utgivare: TribuSoft.se

Sänd till en kollega

0.031