23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vetenskapen bakom olika behandlingar mot håravfall

Håravfall är något som drabbar betydligt mer män än kvinnor. Faktum är dock att det finns fler saker än kön som kan spela in när det kommer till att tappa hår. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på några av dessa faktorer såväl som olika behandlingar mot håravfall samt vetenskapen bakom dessa.

Detta kan påverka håravfall

Som tidigare nämnt är manligt håravfall betydligt vanligare än kvinnligt. Med andra ord är alltså kön en av de faktorer som spelar in när man talar om håravfall.

Bland män är det i sin tur allra vanligast med ärftligt håravfall. Det vetenskapliga namnet för detta är androgenetisk alopeci.

Ålder är ytterligare en faktor som spelar in. Det lär knappast komma som en nyhet att det är vanligare bland äldre att tappa håret än vad som är fallet bland yngre personer. Dock spelar också etnicitet in då forskning visat att det är vanligare bland män med kaukasisk bakgrund att tappa håret.

Vidare finns det en typ av håravfall som kan bero på sjukdom i sköldkörteln.

Behandlingar och vetenskapen bakom dessa

Innan man kan påbörja en behandling mot håravfall behöver man förstås ta reda på vad den underliggande orsaken är. Dock kan man rent allmänt säga att ett av de bästa sätten att förhindra håravfall på är att leva en hälsosam livsstil. Detta inkluderar bland annat följande:

  • En hälsosam kost
  • Mycket vitaminer och mineraler
  • Hemgjorda hårmasker, exempelvis av ägg och olivolja
  • Lök
  • Huvudmassage

Medicinska behandlingar

Naturligtvis kan det för vissa vara så att det är nödvändigt att söka medicinsk hjälp. Vid ärftligt håravfall kan det exempelvis bli aktuellt med tablettbehandling med Finasterid.

Detta preparat verkar genom att blockera ett enzym som i sin tur bildar ett hormon vid namn Dihydrotestosteron. När hormonet ifråga inte kan bildas blir resultatet minskat eller stoppat håravfall.

Minoxidil är en annan medicin som kan användas till att bekämpa håravfall. I Sverige brukar den gå under namnet Rogaine forte. Medicinen är till för manligt håravfall och kommer i vätskeform. Du applicerar den på hårbotten, och den verkar genom att stimulera hårväxt. Medicinen går att köpa receptfritt på apotek i Sverige.

Hårtransplantation

Ett medicinskt ingrepp som är mycket välkänt då man talar om håravfall är hårtransplantation. Det finns i själva verket olika sorters hårtransplantationer, och deras effektivitet kan skilja sig åt.

Dels finns det metoder där man tar hårsäckar från en del av huvudet som du har mycket hår på och flyttar till ett mer tunnhårigt område. Dels är det också möjligt att utvinna hårfolliklarna på huvudet och få hårväxten att sprida sig.

Oavsett vilket kan resultatet variera beroende på bland annat ålder, patientens hälsa i övrigt samt hur man som patient tar hand om håret efter ingreppet. Ofta kan det även behöva göras mer än en hårtransplantation.

Psykisk hälsa spelar in

Ännu en sak som kan påverka håravfall är psykisk ohälsa. Det handlar om olika typer av psykiska tillstånd. Ett exempel är stress. Det kan nämligen få hårsäckarna att avbryta tillväxtfasen i förtid för att istället påbörja vilofasen.

Resultatet av detta blir håravfall. Så kan vara fallet även vid ångest, beroende på samma mekanismer som i fallet med stress. Dock kan det vara skönt att veta att håret brukar komma tillbaka igen vid håravfall orsakat av just stress och ångest.

Vissa mediciner kan orsaka håravfall

Tar du mediciner? Då är också det något som kan orsaka håravfall. Vissa mediciner har nämligen det som biverkning.

Detta kan också vara indirekt kopplat till psykiskt mående. Av de mediciner som ger håravfall är det nämligen vanligt med antidepressiva. Det kan dock även handla om andra typer, exempelvis blodförtunnande läkemedel.

Om detta är något du oroar dig för råder vi dig till att undersöka saken med din läkare. Vet du vilken medicin som är aktuell går det även att kolla upp saken på egen hand.

Ta hand om ditt hår

Precis som att du behöver ta hand om din hälsa även i övrigt måste du ta hand om ditt hår. Genom att göra det kan du bland mycket annat minska risken för att drabbas av håravfall.

En bra idé är att undvika användning av för många hårprodukter, alltså hårgelé, hårspray, hårfärg och liknande, icke-naturliga produkter. Detta kan bland annat skada ditt hår genom att torka ut det samt tynga ner det.

Likaså finns det vissa frisyrer som gör att håret kan ta skada. Det brukar handla om sådana där håret sitter stramt åt, exempelvis en hästsvans eller flätor.

Även diverse hårverktyg, åtminstone överdriven användning av de, kan göra att håret tar skada. Det handlar bland annat om hårtorkar, plattänger och andra verktyg där det är hög värme med i bilden. Värmen torkar nämligen ut håret vilket är skadligt.

Håret måste även få andas. Undvik därför att gå omkring med mössa eller keps på huvudet hela tiden, utan gör det bara när det är nödvändigt.

Sänd till en kollega

0.047