23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad är fascia?

Att lära sig mer om sin kropp för att kunna ta hand om den på bästa sätt är avgörande för att må bra, såväl fysiskt som psykiskt. Det handlar om att upptäcka ny forskning och vad den säger om vår kropp - för att kunna åtgärder i livet som förbättrar hälsan.

Kanske vet du redan vad bindväv är för något? Det är den tunna hinnan runt köttbiten, men ny forskning visar att bindväv har en större betydelse än vad vi tidigare har trott! I den här artikeln får lära dig mer om bindväv och varför den är viktig. Så om du är nyfiken, häng med!

Nätverket som bindväven består av

Så vad är fascia? Fascia är det nätverk som bindväven består av, utan varken början eller slut, som sträcker sig från huden och genom kroppen in i minsta cell. Fasciaforskningen handlar om precis detta - att fördjupa kunskapen om vår kropp!

Fascian har större betydelse för vår hälsa än vad vi tidigare har förstått - och detta öppnar upp för nya möjligheter när det gäller hur vi ser på smärta och värk.

Fascians funktion

Fascian är av yttersta vikt för våra muskelrörelser, men jobbar också när vi är helt still. Till exempel använder immunförsvaret fascian för att se till att vi håller oss friska. Fascian gör även ett arbete när det handlar om att minska smärtan vid en olycka. Slår du i knät så kompenserar fascian så att en del av smällen tas av låret, foten och ibland till och med ländryggen. På det sättet lindras smärtan och skadan. Insikten om att allt i kroppen hänger ihop är avgörande och blir ännu mer intressant när man tittar närmare på inflammation i fascian.

Tänk på en katt - den sträcker alltid på sig efter att den vilat. Har du funderat på hur det kommer sig? Jo, det är fascian som klibbat ihop som påverkar hur rörlig katten är och därför känner katten ett behov av att sträcka på sig. För den som börjar få problem med fascian hamnar lätt i en ond spiral där inflammation och värk kan göra det svårt att återhämta sig.

Ta till dig av den forskning som finns på området

Ju mer vi lär oss om fascian desto mer förstår vi om motion och träning. Genom att komplettera sin idrottsträning med exempelvis yoga är det möjligt att minska riskerna för skador. Genom att ta till oss av den kunskap och forskning som finns om hur kroppen fungerar är det möjligt att hitta nya metoder för att få en hälsosammare kropp som kan fungera ännu bättre. På det sättet kan du öka dina chanser att nå dina mål med kroppen. Oavsett om det handlar om en idrottssatsning, eller om det “bara” handlar om att må bra och fungera i vardagen.

Forskningen går ständigt framåt när det gäller hur kroppen fungerar och vad vi kan göra för att må bra. Genom att ta del av de senaste rönen har du möjlighet att hänga med i utvecklingen

Sänd till en kollega

0.063