23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Svartmögel - hur vanligt är det?

Svartmögel är egentligen en gemensam benämning på flera olika mögelsvampar som är svarta eller mörka i färgen. Det är en form av mögel som trivs och frodas i fuktiga miljöer och förekommer oftast i utrymmen inomhus såsom badrum, källare, bjälklag och vindar. Flera av arterna är giftiga och utsöndrar gift om de får växa ohämmat. Detta gift är farligt för människan och det är därför viktigt att i ett tidigt stadie upptäcka, definiera och sedan sanera området där svartmöglet finns.

Om man misstänker att man har svartmögel i sitt hem bör man snarast testa för att se om det är mögel eller inte. Det går enkelt att beställa hem test för detta på https://mögel-test.se. Om du upptäcker gröna, svarta, vita eller bruna märken på ditt golv, i taket eller i badrummet bör man genast undersöka ifall det är mögel då det är skadligt för människan. 

Vilka är symptomen?

Symptomen kan skilja från människa till människa och reaktionerna mot möglet kan variera i både styrka och hur det visar sig. De vanligaste är irritation i ögon, näsa eller svalg. Men även luftvägsinfektioner, hosta eller heshet förekommer. Man bör även vara uppmärksam på omotiverad trötthet, huvudvärk eller hosta som alla förekommer som symptom när man utsatts för de toxiner som svartmöglet utsöndrar.

Svartmögel i badrum

Svartmögel i badrum är ett vanligt fenomen - detta beror till stor del på att mögelsvamparna trivs i fuktiga utrymmen. Man bör därför vara extremt uppmärksam så att man upptäcker ifall man fått svartmögel i badrummet. Gör gärna visuella besiktningar så ofta du kan, det räcker med att titta på eventuella förändringar från vecka till vecka och vara medveten om detta. Tänk på att svartmögel i badrum är vanligt förekommande och att det är viktigt att upptäcka den i tid för att undvika att den sprids.

Varför blir det då fukt i vissa utrymmen? Det kan bero på många saker som till exempel byggnadsfel, för täta fönster, tätskiktet kan läcka eller att man låter vatten ligga kvar om det finns ojämnheter i byggnaden där vattnet kan ligga kvar. Ofta kan fukt uppstå om man uppgraderar sitt hem med isolering eller två- eller treglasfönster utan att kontrollera luftcirkulationen efter renoveringen. Det är viktigt att ha en jämn luftcirkulation i alla byggnader, speciellt i byggnader som används av människor - detta för att undvika att det blir fukt på vissa ställen.

Better safe than sorry. Om du misstänker att du har mögel eller svartmögel i ditt hem - var uppmärksam och testa ifall det är mögel eller inte.

Sänd till en kollega

0.063