23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Drömtydning avslöjar ditt själsliv

Dina tänder trillar ut. Du är otrogen mot din partner. Du blir jagad. Alla människor drömmer, men en del drömmar återkommer i alla kulturer och på alla kontinenter. Dessa drömmar har därför väckt vår nyfikenhet och har genom tiderna både tolkats och tillskrivits särskild betydelse och stort värde.

Klassisk drömtydning

Tolkning av drömmar kallas drömtydning och här kan du läsa ett urval av vad klassisk drömtydning säger om dina drömmar.

Om du blir jagad i en dröm är förföljaren vanligtvis en symbol för ett gammalt trauma eller något problem som du inte har löst. Att bli jagad av sig själv är ofta tecken på depression eller självförebråelse.

Drömmar om att falla ned från något är ofta en symbol för att du har tagit en chans i ditt liv och att du nu oroar dig för de risker som är förknippade med det. Drömmarna kan dock också vara ett tecken på att du är stressad och har förlorat kontrollen.

Om du i drömmen har kommit vilse är det en symbol för att du är otrygg i en situation som är främmande för dig. Det kan exempelvis bero på att du är överansträngd och stressad och inte lyssnar på dina egna behov.

Om dina tänder trillar ur munnen på dig i dina drömmar är det en symbol för att ha tappat ansiktet. Tappade tänder kan också vara en symbol för att du har lidit ett nederlag eller att någon har sårat din stolthet.

Om du flyger i din dröm är det en symbol för att du känner dig fri – kanske för att du nyligen har löst ett svårt problem eller blivit fri från en stor börda. Men om du är rädd för att trilla ned kan drömmen också vara en symbol för att du befinner dig i en situation du inte kan hantera. 

Drömtydning i vetenskapen

Drömtydning har även använts av psykiatrer som exempelvis Sigmund Freud, som ansåg att drömmar var en väg in till det undermedvetna. 

Modern vetenskap har också studerat drömmar och avslöjat att de kan berätta en del om våra förmågor. Klardrömmar – när du i drömmen vet att du drömmer – kan vara ett tecken på logisk förmåga. 

Läs mer om drömtydning

Vi drömmer under REM-sömnen

Våra drömmar sker under REM-sömnen, som i regel följer efter djup sömn och är ett av de sista stadierna i en sömncykel. En god natts sömn är viktigt för vår hälsa rent generellt, eftersom kroppen och hjärnan då återhämtar sig. Det finns dock flera faktorer som kan försvåra en god sömn, som exempelvis övervikt. Övervikt kan pressa andningen och stressa kroppen, så att det blir svårare att somna. Du kan enkelt räkna ut ditt BMI-värde och ta reda på om du bär runt på för många kilon. 

Sänd till en kollega

0.047