23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Nätläkare på framfart – siktar mot börsnotering

Under de gångna pandemiåren har stora delar av världen vänts upp och ned. Så även läkemedelsbranschen och vården. Några av de största strålkastarna har riktats mot de många nätläkare som finns på marknaden i dag.

När den brinnande pandemin tvingade folk att stanna hemma ställdes digitaliseringen på prov – ett guldläge för de så kallade nätläkarna. I stället för att uppsöka en fysisk vårdcentral fanns hjälp endast några knapptryck bort.

 De digitala vårdcentralerna stod pall för pressen, i alla fall om man ser till deras resultat. För den som är på jakt efter utdelningsaktier kan det därav vara en fördel att blicka åt de digitala vårdlösningarna.

Målet: Stockholmsbörsens huvudlista

Doktor.se, till exempel, stod för ett imponerade 2021 och kallade i slutet av samma år till en extrainsatt bolagsstämma, där det förkunnades att man är ett steg närmre börsnotering. Martin Lindman, företagets vd och grundare, menade att intentionen var att notera sig på Stockholmsbörsens huvudlista under första kvartalet 2022.

Men sedan stämman har börsen förändrats – från rusning till en mer skakig tillvaro. Hos Börskollen kan du läsa det senaste om ekonominyheter, för att hålla koll på börsens utveckling. Med tanke på det frostiga börsklimatet har Doktor.se nu gjort förändringar i sina noteringsplaner.

I stället för första kvartalet talar man nu i stället om att noteringen ska äga rum under det första halvåret. En källa med insyn i verksamheten säger dock till SvD att noteringen kan skjutas fram ytterligare om börsens utveckling fortsätter i pågående riktning.

Stark tillväxt för de två dominanterna

Doktor.se är den näst största aktören på den svenska marknaden för nätläkare. Under 2021 värderades bolaget till 5,5 miljarder kronor. Detta var en ökning om 200% på bara ett års tid. En stor del av ökningen berodde på nätläkarens nyemission som resulterade i en tillförsel om dryga 500 miljoner kronor.

Endast Kry hamnar högre i upp på listan över största nätläkare i Sverige. Bolaget har liksom Doktor.se sett en stark utveckling under pandemin. Under år 2020 dubblade Kry antalet besök, vilket fått även dem att satsa på börsen. Vd Johannes Schildt har dock påpekat i Breakit att man ser fördelar i att vara ett privat bolag ”ett tag till”.

Men allt har inte varit frid och fröjd för Doktor.se, Kry och de andra nätläkarna. Samtidigt som de digitala vårdlösningarna rusar fram på marknaden har de längs vägen stött på stark kritik.

Kritiken riskerar drabba nätläkarna negativt

Ett stort antal kritiska röster har vänt sig mot att skattemedel förflyttas till nätläkarna, på bekostnad av de ”vanliga” vårdcentralerna. Därtill menas att de digitala lösningarna ökar samhällets sjukvårdskostnader. Detta eftersom folk eventuellt söker vård i de fall det inte behövs, eftersom nätläkarna erbjuder en snabb process hemifrån.

Särskilt stor har kritiken varit mot Kry. Det digitala vårdföretaget har anklagats för att lista patienter på sina vårdcentraler, trots att patienterna själva inte varit medvetna om det. Anledningen menas vara den fasta ersättning som en listad patient innebär. Flertalet traditionella vårdcentraler har uttryckt en oro över denna utveckling.

Kritiken mot nätläkarna har varit stark från början, vilket skulle kunna utgöra en risk när flertalet aktörer nu går mot börsnotering. Men trots kritiken har många valt att använda och investera i deras tjänster, vilket tyder på att den digitala vården står inför fortsatt utveckling.

Sänd till en kollega

0.015