23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Tips på hur du gör hållbara klädval online

Är du precis som många andra som föredrar att shoppa kläder på nätet istället för att åka iväg och handla i butik? Senaste åren har internetshopping ökat med rasande fart världen över. I och med att internetshopping har ökat betyder det även en stor ökning i frakt mellan lager och hushåll. Detta påverkar såklart vår miljö med ökade transporter, returer och även förpackningarna påverkar våra utsläpp. Det är en god idé att lära sig handla miljövänligt och vara medveten om sina inköp för att bidra till minskning av utsläppen för en mer hållbar shopping.

Återvunnet material och secondhand

För det första är det alltid en bra idé att handla second hand. Har du inte vägarna förbi en secondhand butik så finns det nu massvis med alternativ online där både privatpersoner säljer sina kläder och företag som säljer återvunna klädesplagg.

Det finns hemsidor som satsar på återvunna damkläder och även herrkläder. Kläder av återvunnet material är ett hållbart val. När nya kläder tillverkas går det åt tonvis med vatten för att framställa tyger samt mängder med kemikalier och växthusgaser. På Hallå Konsument kan du läsa om hur nyproducerade kläder påverkar miljön.

Välj medvetet

Välj shoppingsidor som arbetar hållbart genom medvetna val hos klädföretaget. Det kan vara att klimatkompensera alla transporter och även returer. Företagen kan använda sig av återvunnet och hållbara material. Titta efter miljömärkta kläder, exempelvis Svanen och Bra Miljöval.

Sälj eller skänk kläder du inte använder - kasta inte!

Den där tröjan som ligger längst in i garderoben som inte blivit använd på ett par år skulle kanske i någon annans garderob uppskattas mer och användas mer flitigt. Du kan till exempel ha en påse i garderoben som du lägger något plagg i då och då som du sedan kan skänka bort eller sälja på någon secondhand shopping sida. För släng inte dina gamla kläder, om du misstänker att ingen kommer vilja använda dem, kan du iallafall återvinna dem hos klädinsamlingar så att det bli till nya återvunna och hållbara kläder. Klädinsamlingar brukar finnas vid matbutiker och återvinningscentraler.

Är du kreativ och händig så kan man sy om sina plagg eller piffa upp den där tröjan i garderoben så den känns som ny igen. Det kan hända mycket med ett plagg om man klipper och syr lite, kanske korta av eller färga den med hjälp av rödbetor. Man hittar mycket inspiration och tutorials på nätet.

Sänd till en kollega

0.031