23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kollaborativa robotar inom läkemedelsindustrin

Automation har definitivt blivit ett hett ämne inom olika branscher på senare tid. Både kritik och framtidsvisioner har präglat diskursen. Här kommer däremot en teknik som kan säkerställa automatiseringsframsteg utan nackdelar.

När robotar gör insteg i allt fler branscher så har automationsteknik av naturliga skäl kommit att bli ett hett omdiskuterat ämne. En vanligt förekommande kontrovers är huruvida människor kommer att ersättas av maskiner. Detta har varit en viktig diskussionspunkt ända sedan de tidigare idéerna om automatisering vädrades.

Den som har denna sorts farhågor kan nu känna sig lite mer trygg. För när trenden går mot införandet av samarbetsrobotar så tar vi ett stort steg mot att göra automatisering till ett samarbete mellan människa och maskin, snarare än en konkurrenssituation. Men vad är det egentligen som kännetecknar denna sorts moderna automation? Här tar vi en titt på vad en cobot egentligen är.

Samverkan med automatiserade robotar

Samarbetsrobotar är i grund och botten framtagna för att fungera i samverkan med människor. Att ersätta oss blir egentligen inte ett alternativ, eftersom det är vi själva som programmerar dem på plats för att säkerställa att de fyller sin tilltänkta funktion.

Samarbetsrobotarna kan därför vara en utmärkt lösning för behovet av automatisering på arbetsplatsen utan att riskera att viktiga kompetenser och erfarenheter försvinner. Tvärt om möjliggör dessa robotar att man i allt större utsträckning tar till vara på den kunskap som finns.

Detta är på många sätt en ny teknik som ger många fördelar jämfört med konventionell automation. De är tillverkade så att de är lätta att använda och programmerade på plats, vilket innebär att automation leder till något som främjar alla. Genom att avlasta människor i repetitiva sysslor minskar de risken för förslitningsskador. Men då de är beroende av mänsklig kunskap kommer de aldrig att ersätta behovet av människors kompetens.

Ekonomiska fördelar

Samverkande robotar representerar en mer effektiv och lönsam investering än att investera i traditionell utrustning. Dessutom är de lättare att använda och har därför en högre potential för effektivisering på arbetsplatsen.

Även om många människor fortfarande är oroliga för konsekvenserna av att robotar tar människors jobb, har samarbetsrobotar många fler fördelar. De kan avlasta många sysslor utan att för den delens skull tränga bort behovet av kompetens. Det kan spara tid och ansträngning samtidigt som det skapa utrymme för användandet och utvecklandet av kunskaper och erfarenheter. Ett spännande samarbete mellan människor och maskiner som definitivt skulle kunna resultera i något alldeles extra.

Sänd till en kollega

0.019