23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Minska risken för olycksfall på arbetsplatsen

Varje år hör man om alldeles för höga siffror gällande antalet arbetsplatsolyckor. Att en arbetstagare får men för livet på grund av en olycka som skett på arbetsplatsen är förstås inte målet, men det är tyvärr oftast först efter att en olycka skett som åtgärder börjar vidtas.

I många fall går dessa olyckor att förebygga, så länge man håller ögonen öppna för alla potentiella risker.

Identifiera riskerna på arbetsplatsen

Det första att göra är förstås att identifiera vilka risker som finns på arbetsplatsen. Ett fysiskt arbete innebär klart fler risker än på en arbetsplats där främst stillasittande arbete utförs. De vanligaste riskerna för arbetsolyckor är kopplade till följande faktorer:

 • Arbete vid maskiner.
 • Fysiskt arbete där bland annat tunga lyft ingår i arbetsuppgifterna.
 • Höga höjder eller andra osäkra arbetspositioner.
 • Farliga ämnen.
 • Våldsamma situationer.

Att identifiera problemen genom att fråga de anställda i vilka situationer de känner sig otrygga är det första steget att ta. Ibland kan även en koll av en utomstående vara på sin plats för att se till att man inte missar några viktiga säkerhetspunkter.

Skaffa anpassade redskap och skyddsutrustning

Genom att identifiera problemen har man bättre koll på vad som kan göras. För arbete vid maskiner kan man se till att maskinerna kollas regelbundet för eventuella problem, samt att rätt slags skyddsutrustning bör användas vid användningen av maskinerna för att minska riskerna.

Fysiskt arbete leder lätt till olyckor om det inte görs på rätt sätt, så för att minska riskerna för olyckor bör arbetsledningen se till att rätt slags skyddsutrustning finns till förfogande:

 • Arbetsredskap som gör arbetet mer ergonomiskt.
 • Ögon- och hörselskydd bör användas i miljöer med mycket ljud och stänkrisk.

Höga höjder på arbetsplatser bör ha säkerhetsutrustning som bland annat handtag. Farliga ämnen bör förvaras på avskilt ställe. Våldsamma och hotfulla situationer kan förebyggas genom att ha ett ordentligt säkerhetssystem på plats, som övervakningskameror och vakter.

Låt robotar göra jobbet

För många fysiska arbeten är kollaborativa robotar den bästa lösningen. Det minskar inte bara risken för att de anställda skadar sig, utan man vinner även tid och känner mindre stress för att utföra arbetet på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt.

Kollaborativa robotar är ett utmärkt sätt att effektivisera arbetet, och de är anpassade inom många olika branscher:

 • Elektronik.
 • Bilindustrin.
 • Metaller och maskiner.
 • Livsmedelsindustrin.
 • Forskning.
 • Medicin.

Dessa robotar är väldigt noggranna och tröttar inte ut sig i samma utsträckning som en vanlig människa, så de minskar även risken för att mänskliga fel sker under produktionen. De är även hygieniska vid rätt slags underhållning, vilket är perfekt för bland annat medicin- och livsmedelsindustrin.

Kvalificerad arbetskraft

Robotar kan förstås inte agera helt ensamma, utan människor behövs även för att deras jobb ska fixas utan problem. Rutinkontroller bör göras regelbundet och eventuella problem bör genast åtgärdas.

Riskfyllt jobb som de ovan nämnda robotarna inte kan göra måste förstås göras manuellt, och i dessa fall bör man se till att man har inskolad och kvalificerad arbetskraft på plats för att minska riskerna för olyckor.

Sänd till en kollega

0.081