23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Biogasol miljövänlig uppstickare på svensk gasolmarknad

De svenska klimatmålen är tydliga. År 2045 ska landets nettoutsläpp av växthusgaser ut till vår känsliga atmosfär vara nere på 0. Det kommer innebära en hel del eftergifter. Många menar att det enda sättet att nå detta mål på är att en majoritet av svenskarna ändrar sina vanor. Andra menar att vi måste hitta ett sätt att göra våra invanda levnadsmönster möjliga att genomföra på ett miljövänligt sätt.

Sommarens grillningar är inget undantag. Faktiskt är grillsäsongen fylld av klimatbovar. Köttkonsumtionen, inte minst. Många svenskar älskar en välgrillad rib-eye till sommarens trädgårdskvällar. Kanske kommer en stor del av dessa köttälskare behöva gå över till att grilla vegetariskt, som en del i klimatarbetet. Men sedan är det också själva grillen. Den kräver ju sitt drivmedel. 

Bränsle till grillen en ny miljöfråga

Det finns flera miljövänliga alternativ när det kommer till att driva den för svensken så viktiga grillen. Många märken som säljer grillkol saluför till exempel så kallat ekologisk kol, som inte är framtagen från hotade träslag eller trä med kemiska bekämpningsmedel insprutade. Men det kan vara svårt att vara riktigt säker på varifrån kolet kommer, och hur det faktiskt är framtaget.

Många menar också att gasol är det bästa alternativet för svenska sommargrillar, helt bortsett från själva miljöfrågan. De som gillar gasolgrill har ofta lagt sig till med en vana som är svår att rubba. Däremot har gasolen tidigare haft ett något tveksamt rykte om sig ur miljösynpunkt. Men detta står minst sagt inför en drastisk förändring. Och faktiskt är den förändringen redan här. 

I dag har företag som Primagaz och andra marknadsledande gasolfarikanter börjat sälja vad som går under namnet biogasol. Biogasol (eller Bio-LPG) tas fram ur avfall från livsmedelsindustrin, i kombination med vegetabiliska och hållbara oljor. Biogasol ska avge 77 % mindre koldioxid i produktionskedjan än vad traditionell LPG gör, vilket är en betydande minskning. 

Biogasol kan användas i befintlig utrustning

En faktor som talar för att biogasol kan komma att bli en stark konkurrent på den svenska gasolmarknaden, är att den kan användas i befintlig utrustning. Varken privatpersoner eller gasolanvändande industrier behöver således göra några nyinvesteringar för att kunna gå över till den mer miljövänliga biogasolen.

Många menar att det kommer krävas enormt tuffa tag för att Sverige ska nå sina hårt uppsatta klimatmål. Det kan komma att handla om stora inskränkningar i vardagen för såväl stora företag som enskilda individer. Men det kan också komma att handla om att justera en företeelse för bättre miljöanpassning. Att gå över till biogasol eller bio-LPG framstår helt klart som ett alternativ för den som vill gå den vägen. I kombination med att lägga ett vegetariskt spett på grillen, så klart.

Sänd till en kollega

0.031