23948sdkhjf

Mångmiljonsatsning på biologiska läkemedel

90 miljoner kronor – så mycket satsar regeringen på utveckling och produktion av biologiska läkemedel i en helt ny verksamhet på GE Healthcare i Uppsala.


Investeringen är ett led i den satsning på samverkan som presenterades den 1 juni då regeringen lanserade fem samverkansprogram - där ett av dem avser life science och leds av regeringens life science-samordnare. Samverkansprogrammen bygger på ett utvecklat samarbete mellan offentliga aktörer, näringsliv och universitet och högskola inom svenska styrkeområden med fokus på innovation.

Nu satsar staten 90 miljoner kronor i en kraftsamling på biologiska läkemedel som en av samverkansinsatserna där syftet är att Sverige ska ta en tätposition inom life science och framtidens biologiska läkemedelsproduktion. Innovationsmyndigheten Vinnova kommer att bidra med ytterligare ett tiotal miljoner.

- Vi bidrar från regeringens sida med 90 miljoner kronor till att skapa en unik innovationsmiljö som hjälper till att överbygga steget från forskning till industriell produktion, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Tillsammans med GE Healthcare kommer nästa steg att tas i denna kraftsamling med specifik inriktning på utveckling och produktion av biologiska läkemedel. Regeringen kommer inom ramen för samverkansprogrammet att medverka till uppbyggnaden av en öppen innovationshub i Uppsala som tillgängliggör en produktionsmiljö för industriell uppskalning och välkomnar små och stora företag och akademi . Innovationshubben kommer att fungera som en nationell testbädd för produktion av biologiska läkemedel och GE Healthcare satsar 30 miljoner kronor på detta och uppför helt nya lokaler för hubben.

- Det här kommer att underlätta för små och medelstora företag att växa och skapa jobb i Sverige. Regeringen tar med den här satsningen initiativ till samverkan med näringslivet men också med akademin och andra aktörer, fortsätter Mikael Damberg.

I december presenterade regeringen tillsammans med AstraZeneca och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse en miljardsatsning på svensk proteinforskning . Fokus i programmet ligger på proteinforskning, utveckling av metoder samt produktion av biologiska läkemedel.
Läs mer om regeringens satsning på life science:
Ett utvecklat samarbete är grunden för regeringens nya satsning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125