23948sdkhjf

Konkurrenskraftig klinisk forskning mål för ny utredning

Alf-avtalet står i fokus när regeringen nu tillsätter en ny utredning med syfte att lägga fram ett underlag inför en omförhandling av avtalet.

"Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården" eller Alf-avtalet som det förkortas reglerar statens ersättning till landstingen i samband med vissa kostnader kopplade till utbildning och medicinsk forskning. 

Nu tillsätter regeringen en utredning för att ta fram ett underlag inför en omförhandling av avtalet.

– För att Sverige ska kunna erbjuda en kunskapsbaserad, modern och jämlik vård behöver utbildning, klinisk forskning och utveckling ses som en strategisk resurs. Mot bakgrund av den nya läkarutbildningen, utvecklingen inom klinisk forskning och de stora förändringar som svensk hälso- och sjukvård har genomgått under senare år finns det goda skäl att se över det nuvarande ALF-avtalet, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande.

Bertil Lindahl, överläkare och professor i kardiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala tillsätts som utredare och ska bistå Utbildningsdepartementet i arbetet. Utredningens målsättning är bland annat att långsiktigt bidra till en högkvalitativ läkarutbildning, internationell konkurrenskraftig klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.

Utredningen presenteras senast den 29 februari 2024. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078