23948sdkhjf

Sov som en björn – och undvik blodproppar

Minskning av ett visst blodplättsprotein tycks ha en nyckelroll när det gäller att förhindra blodproppar, enligt forskning vid bland annat Universitetssjukhuset Örebro. Och för den nya kunskapen kan vi tacka en av naturens största sjusovare: björnen.

Vetenskapen har länge undrat varför varken övervintrande björnar eller förlamade människor drabbas av blodproppar. Tidigare har studier visat att björnens blodplättar är mindre benägna att klumpa ihop sig på vintern, när det stora djuret huvudsakligen ligger och sover i sitt ide. Men orsaken har varit oklar.

Nu tror sig en internationell forskargrupp ha hittat en förklaring.  I 13 år har man tagit årliga prover på olika vilda björnar, och kommit fram till att ett blodplättsprotein som heter HSP47 minskar så mycket som 55 gånger när djuret är stilla under en längre tid.

Därefter fann man också att samma protein finns hos människor, och försvinner även hos dem efter några veckors sängläge.

I prekliniska studier, där genen som bildar HSP47 har slagits ut, har man kunnat visa att blodproppar i stort sett inte bildas.

– Vår upptäckt att proteinet HSP47 reduceras dramatiskt kan leda till nya mediciner för att hjälpa de patienter som riskerar att drabbas av blodpropp, hjärtinfarkt och stroke, säger Ole Fröbert, professor och överläkare inom verksamhetsområde hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi vid Universitetssjukhuset Örebro, i ett pressmeddelande.

Studien Immobility-associated thromboprotection is conserved across mammalian species from bear to human har publicerats i tidskriften Science.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078