23948sdkhjf

Vaginal tablett utan antibiotika får USA-patent

En antibiotikafri tablett som både kan behandla och förebygga bakteriell vaginos. Det är syftet med Phyph – vars svenska utvecklare nu fått USA-patent.

Svenska Gedea Biotech utvecklar behandlingen Phyph – som ska användas mot bakteriell vaginos, förebygga återfall och återställa pH-värde.  Enligt två kliniska fas 2-studier har tabletten samma effekt som den antibiotika som finns på marknaden, med fördelen att den inte orsakar påföljande svampinfektioner.  

Nu har Gedea Biotech fått patent i USA för behandling och förebyggande av bakteriell vaginos.

– Phyph har potential att ersätta en betydande andel av den antibiotika som används för vaginalinfektioner i dag, säger Annette Säfholm, vd, i ett pressmeddelande.

– Det amerikanska patentet som täcker behandling och förebyggande av vaginala bakterieinfektioner med GDL, Phyph, stärker Gedeas position på en av de största marknaderna för behandling av dessa tillstånd. 

Vaginala infektioner drabbar varje år över 400 miljoner kvinnor i världen. Bakteriell vaginos, som i värsta fall kan leda till djupa infektioner i bäckenet och ökad risk för prematur födsel, är den vanligaste vaginalinfektionen bland kvinnor i fertil ålder. Tillståndet är ofta återkommande, men enligt Gedea Biotechs senaste studie har Phyph lägre återfallsfrekvens än alternativen med antibiotika som används i dag. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078