23948sdkhjf

Ny rapport – färre doktorerar inom life science

En ny rapport från Vinnova pekar på att kompetensåterväxten inom life science-branschen minskar.

Vinnova fick 2021 i uppdrag av regeringen att analysera företagspopulationen inom svensk life science. Målsättningen är att skapa en metod för att föra statistik över tid. Nu har det släppt en första rapport.

Medan sektorn växer tycks kompetensåterväxten minska enligt det nya siffrorna. Antalet doktorander inom life science-relaterad forskning minskade mellan åren 2011 och 2021. Detta trots att sektorn ökar i omsättning. 

År 2021 doktorerade en tredjedel av alla doktorander vid svenska lärosäten inom ett life science ämne. Statistiken visar även att det är fler kvinnor än män som doktorerar inom fältet.

Däremot visar siffrorna att fler anställdes vid de svenska lärosätena under perioden 2012 till 2021 inom forskning och utbildning. En fjärdedel av alla anställda var 2021 anställda inom forskning och utbildning inom ett ämne relaterat till life science.

– Att vi kan attrahera experter och spetskompetens till Sverige är viktigt för att säkerställa en livskraftig life science-bransch. Idag är det svårt för många företag att hitta rätt kompetens i Sverige, säger Frida Lundmark, sakkunnig inom life science på Läkemedelsindustriföreningen (lif), i en nyhet på Vinnovas webbsida

 Läs mer:

Statistik över svenska life science-företag

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111