23948sdkhjf

Chat GPT mer empatisk än läkare enligt studie

Chat GPT har inte bara större precision när det kommer till patientfrågor – chattboten uppfattas dessutom som nästan tio gånger mer empatisk än riktiga läkare, enligt en ny studie.

Kan en chattbot-assistent via artificiell intelligens ge svar på patientfrågor som är av jämförbar kvalitet och empati som om svaren kom från läkare? Med den frågan som utgångspunkt har en färsk studie publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine. Svaret? Ja, chattboten är till och med bättre.

I studien har man tagit 195 slumpmässigt utvalda patientfrågor som postats på den sociala medieplattformen Reddits forum, för att sedan låta dem besvaras skriftligt av läkare samt den omskrivna AI-boten Chat GPT. När licensierad sjukvårdspersonal studerat svaren utifrån kvalitet på den tillhandahållna informationen samt empati i bemötandet, visade det sig att man föredrog chattbotens svar framför läkarnas i 78,6 procent av de 585 utvärderingarna. 

Chattboten fick 3,6 gånger högre prevalens av bra eller mycket bra betyg i kvalitet på sina svar. Dessutom visade den sig överlägsen i bemötande – med hela 9,8 gånger högre resultat i empati.

Chat GPT hade också mer att säga. Medellängden på läkarsvaren var 52 ord, medan chattboten nådde ett genomsnitt på 211 ord. 

Studieförfattarna menar att man bör utforska tekniken ytterligare, något som exempelvis skulle kunna leda till att chatbotten skriver svar som läkare sedan kan redigera. "Randomiserade prövningar skulle kunna bedöma ytterligare om användning av AI-assistenter kan förbättra svaren, minska utbrändhet hos läkare och förbättra patientresultaten", står det att läsa i studien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078