23948sdkhjf

Svenskt covidvaccin testas kliniskt på Karolinska

Ett nytt svenskutvecklat covidvaccin testas nu för första gången kliniskt på Karolinska universitetssjukhuset.

Vaccinet, som är DNA-baserat, har utvecklats på Karolinska institutet och är tänkt att vara mindre känsligt för mutationer och därmed användbart även mot framtida sars-cov2-varianter, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.

I den fas I-studie som inletts ingår 16 friska vuxna deltagare som har tagit sin tredje dos mRNA-vaccin senast för ett halvår sedan. Deras hälsotillstånd och immunsvar på vaccinet följs under tre månader.

– Det här vaccinet gör att immunförsvarets reaktion mer liknar hur det ser ut vid en riktig infektion, jämfört med hur det ser ut efter dagens vaccin. Vi hoppas på att det ska ge ett bredare immunsvar, vilket kan vara till hjälp för personer som har svårt att bilda antikroppar till exempel på grund att de går i dialys eller tar läkemedel som är immunhämmande, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid institutionen för laboratoriemedicin på KI, i ett pressmeddelande.

Merparten av de covidvaccin som idag är godkända använder delar av virusets spikprotein för att sätta igång kroppens immunförsvar. Nackdelen är att det är just i spikproteinet som mutationer ofta uppstår.

– Det nya vaccinet baseras på delar av spikproteiner från tre olika corona-stammar, men också på två andra delar av viruset som är mer genetiskt stabila. Det gör att det fungerar bra även mot omikron och kanske även framtida varianter av viruset, säger Matti Sällberg.

Vaccinet har patentsökts av SVF Vaccines, som grundats och delägs av Matti Sällberg tillsammans med bland andra Lars Frelin, docent och programdirektör vid Karolinska institutet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078