23948sdkhjf

EU-godkännande rekommenderas för Astra Zeneca-läkemedel för unga

Astra Zenecas läkemedel Soliris rekommenderas av en expertkommitté inom den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för godkännande som behandling av barn och ungdomar med den sällsynta neuromuskulära sjukdomen myastenia gravis.

Soliris (eculizumab) marknadsförs av Astra Zenecas dotterbolag Alexion, och är sedan tidigare EU-godkänt som behandling av vissa vuxna patienter som lider av sjukdomen. Nu rekommenderar CHMP, kommittén för humanläkemedel inom EMA, ett marknadsgodkännande av behandling även för barn mellan 6 och 17 år med generaliserad myastenia gravis (gMG).

Sjukdomen innebär att immunsystemet angriper och skadar receptorer vid övergången mellan nerver och muskelceller, vilket leder till muskelsvaghet och trötthet.

– gMG kan påverka patienters förmåga att gå, prata, andas och delta i vardagsaktiviteter, och i avsaknad av riktade terapier för barn och ungdomar med detta tillstånd har familjer länge hoppats på en behandling. Om Soliris godkänns skulle det vara den första riktade behandlingen för pediatriska patienter som lever med refraktär gMG i Europa, vilket ger möjlighet till förbättrade resultat och livskvalitet, säger Marc Dunoyer, vd för Alexion, i ett pressmeddelande.

Soliris är även godkänd i USA, Kina och Japan för behandling av vissa vuxna med myastenia gravis, och regulatoriska processer pågår på flera andra marknader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079