23948sdkhjf

Uppgörelse klar om Henrietta Lacks odödliga celler

Sedan över 70 år lever Henrietta Lacks celler vidare i laboratorier världen över, och har bidragit till medicinsk forskning som räddat otaliga liv.  Själv visste hon inte ens om att cellproverna togs och ingen kompensation har getts – förrän nu.

Fallet har beskrivits som en sinnebild för exploateringen av marginaliserade grupper i den medicinska vetenskapens namn. På tisdagen, som skulle ha varit Henrietta Lacks 103:e födelsedag, nåddes vad som påminner om en aning rättvisa i fallet.

Då meddelades att ättlingar till Henrietta Lack, en svart kvinna född 1920, till slut nått en förlikning med storföretaget Thermo Fisher Scientific. Innehållet är hemligt, men överenskommelsen lär få ringar på vattnet.

– Många människor vet inte hur många grupper av människor som utnyttjades våldsamt, mördades, experimenterades på, torterades. De vet inte att amerikansk sjukvård och amerikansk medicin och det amerikanska forskarsamhället har dessa rötter, säger Keisha Ray, biträdande professor vid McGovern Center for Humanities & Ethics vid UT Health Houston, till medicinsajten Stat.

Historien om Henrietta Lacks har fått stor uppmärksamhet på senare år, inte minst tack vare flera böcker, filmer och TV-serier om hennes öde.

Bakgrunden är att hon 1951 lades in på Johns Hopkins Hospital i Baltimore med livmoderhalscancer. En läkare på sjukhuset tog vävnadsprover utan hennes tillstånd, vilket då var fullt lagligt, och använde dem i medicinsk forskning.

Cellerna visade sig ha exceptionella egenskaper, och döptes till HeLa-celler efter Lacks. Medan de flesta celler dör kort efter att de placerats i en petriskål, fördubblades Lacks celler ungefär var 24:e timme.

Cellerna lever än idag och förökar sig i laboratorier över hela världen, och ska ha använts i minst 75 000 studier hittills vid utveckling av behandlingar mot polio, cancer och en rad andra sjukdomar.

Ett flertal läkemedelsbolag har tjänat stora pengar på att använda cellerna, men det är alltså  först nu som ersättning ges för det.

Den kompensationen når dock inte Henrietta Lacks själv. Hon avled i sin sjukdom den 1 augusti 1951, ett par månader efter att cellprovet togs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11