23948sdkhjf

Larm: Varningsnätverk för globala sjukdomsutbrott kan kollapsa

Varningssystemet för sjukdomsutbrott, Pro Med, som bland annat var en av de första att varna världen om covid-19 tycks vara nära kollaps.

I ett brev publicerat på Pro Meds webbplats i mitten av juli skriver tjänsten att de har ”svåra ekonomiska svårigheter” och att de har för avsikt att börja ta betalt för sitt innehåll. 

Igår, torsdag, skrev och publicerade en grupp bestående av 21 moderatorer för sidan ett brev i protest. I brevet uttrycker de ett missnöje med den administrativa organisationen och föreslår att sidan behöver hitta ett nytt hem. Samtidigt meddelade de även att de valt att avbryta sitt arbetet med Pro Med.

Redan 2021 rådde det turbulens hos Pro Med när den tidigare chefredaktören Larry Madoff ”tvingades”, som han uttrycker det, lämna sin tjänst. Han uppger till Stat att han under sin tid som redaktör motsatte sig betalväggar på tjänsten bland annat då Pro Med förlitar sig delvis på läsarnas rapporter och att de som är i störst behov av informationen ofta inte har råd.

The Program for Monitoring Emerging Diseases, eller Pro Med som det förkortas, är en gratis mejl-tjänst som funnits i nästan 30 år och bedrivs av International Society for Infectious Diseases. Tjänsten tar emot tips från forskare världen över om potentiella globala utbrott av sjukdomar som drabbar både människor, djur och växter. De var bland annat en av de första att varna om spridningen av sars, 2003, mers, 2012 och covid-19, 2019.

Flera inom fältet uttrycker nu sin oro över nyheterna om Pro Meds potentiella kollaps. En av dessa är bland annat Oliver Morgan direktör för Världshälsoorganisationen WHOs hubb, Pandemic and Epidemic Intelligence, belägen i Berlin.

– Alla vi som håller på med folkhälsoövervakning är lite oroliga över den här situationen. Många tycker att Pro Med verkligen är ovärderligt. Det är en enorm gemenskap av användare – konsumenter såväl som leverantörer av information. Och jag tror att vi alla skulle vilja se det fortsätta, helt klart, säger han till tidningen Stat.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.1