23948sdkhjf

Första pillret mot förlossningsdepression godkänt i USA

Den första orala behandlingen specifikt inriktad på förlossningsdepression har godkänts av FDA.

Det är läkemedlet Zurzuvae (zuranolone), utvecklat av amerikanska Sage Therapeutics och marknadsfört i samarbete med Biogen, som i fredags fick grönt ljus av den amerikanska läkemedelsmyndigheten.

Zurzuvae ska tas en gång om dagen i 14 dagar och kan redan inom tre dagar ha dämpande effekt på förlossningsdepressionen, enligt de kliniska studier som ligger till grund för godkännandet. Det kan jämföras med andra antidepressiva behandlingar som kan behöva två veckor eller längre tid för att ha effekt.

Enligt amerikanska studier drabbas mellan 10 och 15 procent av födande kvinnor av förlossningsdepression. Samtalsterapi fungerar för somliga, men inte för alla.

– Förlossningsdepression är ett allvarligt och potentiellt livshotande tillstånd där kvinnor upplever sorg, skuld, värdelöshet – och i allvarliga fall kan ha tankar på att skada sig själva eller sitt barn, säger Tiffany R Farchione, chef för avdelningen för psykiatri på FDA:s Center för Drug Evaluation and Research, i en kommentar på myndighetens webbplats.

– Att ha tillgång till en oral medicinering kommer att vara ett fördelaktigt alternativ för många av dessa kvinnor som upplever extrema, och ibland livshotande, känslor.

Att läkemedlet är specifikt designat för att behandla förlossningsdepression är viktigt och kan få flera drabbade kvinnor att söka hjälp, menar Ruta Nonacs, psykiater vid Center for Women's Mental Health vid Massachusetts General Hospital.

– När kvinnor får höra att ”du har förlossningsdepression” är det pinsamt, det är förnedrande, det får dem att känna sig som dåliga mammor, säger hon till The New York Times.

– Det finns också mycket stigma kring att ta antidepressiva mediciner, så det kan göra denna behandling mer tilltalande eftersom det verkligen är en behandling som är specifik för förlossningsdepression, fortsätter hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078