23948sdkhjf

Vaccin mot nya coronavarianten Eris på väg

Den nya varianten av sars-cov-2 Eris har väckt uppmärksamhet sedan den förra veckan klassades som en ”Variant of interest” av WHO. Uppdaterade vaccin är nu på väg.

Läkemedelsföretagen Pfizer, Moderna och Novavax har alla tre uppdaterade vaccin som väntas ge ett bättre skydd mot Eris, rapporterar bland andra Reuters. Enligt Mandy Cohen, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, ska de uppdaterade vaccinen rulla ut på bred front i USA den tredje eller fjärde veckan i september.

De nya versionerna av vaccinen bedöms ge ett bättre skydd mot Eris och andra varianter av sars-cov-2 som nu cirkulerar då de är framtagna för att skydda mot undervarianter av sars-cov-2 som liknar Eris.

Folkhälsomyndigheten uppger i ett mejl till Life Science Sweden att de uppdaterade vaccinen kommer att användas i Sverige, men att det ännu inte är klart när de första leveranserna sker. Det är ännu även oklart om den nya coronavarianten påverkar rekommendationerna för vaccinering mot covid-19.

”Folkhälsomyndigheten ser kontinuerligt över och anpassar sina rekommendationer utifrån aktuellt kunskapsläge”, skriver myndigheten till Life Science Sweden.

Eris, även EG.5, är en undervariant av omikron. Den rapporterades för första gången den 17 februari i år och hade vid WHO:s senaste rapportering från förra veckan bekräftats i 51 länder. Eris bedöms inte vara kopplad till allvarligare sjukdom än tidigare varianter, men den sprids snabb och det finns enligt WHO risk för att den kan komma att orsaka en ökning av antalen fall av covid-19 globalt.

De vaccin som finns idag skyddar mot allvarlig sjukdom, även för nya varianter som Eris.

– Det som gäller sedan tidigare är att vaccinerna inte är helt effektiva att skydda mot infektion av omikron och dess undervarianter. Men de skyddar fortfarande bra mot allvarlig sjukdom. Det budskapet är inte förändrat med den här nya varianten, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, i en intervju med Life Science Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095