23948sdkhjf

Professor om nya coronavarianten: ”Jag tror inte att det finns några skäl till oro”

En ny variant av sars-cov-2 har fått stor spridning globalt. Varianten går under namnet Eris och är en undervariant till omikron.

I onsdags publicerade Världshälsoorganisationen, WHO, en riskbedömning om den nya coronavarianten EG.5, eller Eris som den också kallas. Där uppges det att Eris kan komma att bli den dominerande coronavarianten globalt, vilket Life Science Sweden tidigare rapporterat om.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger att det inte finns några tecken på att denna variant leder till svårare sjukdom.

– Jag tror inte att det finns några skäl till oro i det här läget. Detta är inte en helt ny variant utan detta är en undervariant av omikron. Det mesta tyder på att allt som vi vet sedan tidigare om omikron gäller för den här varianten också. Möjligen att den sprider sig lite fortare än vad tidigare undervarianter gör, säger han till Life Science Sweden.

I USA är nu Eris den vanligaste coronavarianten och har hittills upptäckts i över 50 länder, däribland Sverige, vilket Folkhälsomyndigheten bekräftar till DN

Dagens vaccin mot covid-19 riktar sig mot spikproteinerna i viruset. Det är med hjälp av proteinerna som viruset tar sig in i våra celler och på så vis startar en infektion. Den nya undervarianten Eris bär på ytterligare en mutation i spikproteinet.  

Hur väl skyddar vaccinerna mot denna nya undervariant?

– Det som gäller sedan tidigare är att vaccinerna inte är helt effektiva att skydda mot infektion av omikron och dess undervarianter. Men det skyddar fortfarande bra mot allvarlig sjukdom. Det budskapet är inte förändrat med den här nya varianten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094