23948sdkhjf

Läkemedelsverket varnar: Luftvägsrensare kan ha säkerhetsbrister

Läkemedelsverket varnar för att det kan finns flera luftvägsrensare på den svenska marknaden med säkerhetsbrister.

– Eftersom produkterna används vid luftvägsstopp är det viktigt att kunna lita på att de verkligen fungerar när det gäller, säger Camilla Bysell, gruppchef vid myndighetens medicintekniska enhet, i ett pressmeddelande.

I maj i år belade Läkemedelsverket en luftvägsrensare, som marknadsfördes som potentiellt livräddande, med marknadsförbud, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.

Det gällde Soniclife, en produkt som bland annat marknadsfördes med en bild på en kvinna med ett litet barn, och som skulle användas för att avlägsna föremål som blockerar luftvägarna. Produkten fick säljförbud, bland annat med motiveringen att CE-märkning och nödvändig dokumentation saknas.

– Vi har fått tips om att det finns flera luftvägsrensare på den svenska marknaden som skulle kunna brista i säkerhet, säger Camilla Bysell.

Hon råder konsumenter att kontrollera att produkterna de köper har en tydlig CE-märkning som åtföljs av information på svenska.

Läkemedelsverket förordar att hävande av luftvägsstopp sker enligt rekommendationerna från Svenska rådet för hjärt-lungräddning, det vill säga att först och främst utföra ryggslag och buktryck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078