23948sdkhjf

”Livräddande” luftvägsrensare får marknadsförbud

En luftvägsrensare som marknadsförs som potentiellt livräddande har belagts med med marknadsförbud av Läkemedelsverket. Orsaken är att det saknas belägg för att produkten kan användas på ett säkert sätt.

"Räddar liv vid kvävningsolyckor", skriver bolaget på sin hemsida, där luftvägsrensaren Soniclife marknadsförs med en bild på en kvinna med ett litet barn. Meningen är att produkten ska användas för att avlägsna föremål som blockerar luftvägarna.

Men enligt Läkemedelsverket uppfyller inte produkten kraven i det medicintekniska regelverket, och bör inte användas.

– Företaget har inte kunnat uppvisa att produkten är korrekt märkt med namn eller att den åtföljs av nödvändig information som behövs för att produkten ska kunna användas på ett säkert sätt. Vi uppmanar alla som har den här produkten att inte använda den och i stället följa de rekommendationer som kommer från svenska HLR-rådet, säger Camilla Bysell gruppchef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Marknadsförbudet innebär att produkten inte längre får säljas av företaget D&C E-commerce i Stockholm AB. Läkemedelsverket uppmanar alla som har köpt produkten att ta kontakt med återförsäljaren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Genmutation som förhindrar smärta kartläggs av forskare
Rockad i ledningen för Kancera
Covidvaccin från Novavax föreslås få fullt godkännande
15 framtidsyrken inom life science: “Huggsexa om kompetens”
Han tar över som ordförande i CTR
Studie: Granatäpplen kan hjälpa till att rena vatten från läkemedel
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062