23948sdkhjf

Tigermyggor hittade i Sverige

Den asiatiska tigermyggan, Aedes albopictus, som är känd för att sprida virus, har för första gången upptäckts på svensk mark, uppger Sveriges veterinärmedicinska anstalt.

Myggan tycks ha tagit sig till Sverige genom plantor köpta i Spanien. När växterna planterades och fick vatten ska äggen ha kläckts och larver bildats. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, blev kort därefter kontaktad och hämtade in fynden för undersökning.

Tigermyggan kan sprida virus såsom dengue, chikungunya och zika. Men populationerna behöver ofta vara täta för att någon smittspridning ska kunna ske, uppger Anders Lindström, som arbetar med myggor på SVA, i ett pressmeddelande.

– Myggorna är inte infekterade med virus automatiskt utan de måste bita någon som är infekterad med virus först. Om det inte är så olyckligt att den har virus med sig när den kommer kan den alltså bara sprida virus som finns i området den lever i, säger Anders Lindström.

Myggan har tidigare upptäckts i bland annat Tyskland och återfinns idag i både Nederländerna och Belgien. Den sprider sig ofta med exempelvis, lastbilar och husbilar, men denna gång tycks den har farit med i bagaget på ett flygplan.

– Min bedömning är att alla individer samlades in och att det därför inte finns någon risk för ytterligare spridning, den här gången. Men det är nog bara en tidsfråga innan den etablerar sig i Sverige, säger Anders Lindström, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078