23948sdkhjf

EU-godkännande rekommenderas för Astellas läkemedel mot värmevallningar

Den europeiska kommittén för humanläkemedel, CHMP, har gett ett positivt utlåtande för läkemedelsföretaget Astellas läkemedel fezolinetant mot vasomotoriska symptom i samband med menopaus.

Svettningar eller värmevallningar som även benämns som vasomotoriska symptom (VMS) är vanliga symptom vid menopaus. Astellas läkemedel fezolinetant rekommenderas nu att godkännas för användning i EU för behandling av måttliga till svåra vasomotoriska symptom av den europeiska kommittén. Läkemedlet ska genom att blockera neurokinin B reglera aktiviteten i den termoregulatoriska delen av hyptotalamus.

– Att CHMP ger en positiv rekommendation är en viktig milstolpe för både fezolinetant och kvinnors hälsa. Det innebär ytterligare ett steg närmare att potentiellt tillhandahålla en helt ny typ av icke-hormonellt behandlingsalternativ för kvinnor som lider av måttlig till svår VMS relaterad till menopaus, säger Camille Claudius, senior medicinsk direktör, Astellas Pharma, i ett pressmeddelande.

Rekommendationen baserar sig på resultat från tre fas 3-studier som inkluderat över 3000 kvinnor i Europa, USA och Kanada.

Astellas Pharma som har sitt nordiska kontor i Köpenhamn är verksamma inom bland annat kvinnohälsa, urologi och onkologi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109