23948sdkhjf

Tirzepatid godkänns mot fetma av FDA – får varunamnet Zepbound

Nu godkänns ännu ett läkemedel som kan ge kraftig viktnedgång i USA och samma läkemedel får ett positivt utlåtande av den europeiska läkemedelsmyndigheten, vilket pekar på att det snart kan komma att godkännas också i Europa (uppdaterad artikel).

Eli Lillys läkemedel Mounjaro, med den aktiva substansen tirzepatid, är sedan tidigare godkänt för behandling av diabetes typ 2. Läkemedlet har blivit omtalat eftersom det medför kraftig viktnedgång och nu har den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt samma substans mot fetma.

Godkännandet gäller för patienter med fetma eller övervikt och minst ett tillstånd relaterat till vikt, meddelar FDA. När läkemedlet tas mot fetma ska det marknadsföras under varunamnet Zepbound.

Tirzepatid verkar genom att aktivera receptorer för hormonerna GIP och GLP-1 . Den sistnämnda är även måltavla för Novo Nordisks kända diabetes- och fetmapreparat Ozempic/Wegovy (semaglutid).

Eli Lilly uppger i ett pressmeddelande att Zepbound väntas bli tillgängligt i USA före årsskiftet och då till ett lägre pris än semaglutid.

Vad är Mounjaro och Zepbound?

Läkemedel med de aktiva substansen tirzepatid marknadsförs som Mounjaro när det anänvds mot diabetes. I USA har läkemedel med samma substans  även godkänts för användning mot fetma, då med varunnamnet Zepbound.

Läkemedlet tas som injektion en gång i veckan för viktkontroll hos vuxna med obesitas (BMI ≥30 kg/m2) eller övervikt (BMI ≥27 kg/m2 till <30 kg/m2) och minst en viktrelaterad samsjuklighet. Det ska tas som ett komplement till en kalorireducerad diet och ökad fysisk aktivitet.

Tirzepatid verkar genom att aktivera receptorer för hormonerna GIP (glukosberoende insulinotrop polypeptid) och GLP-1 (glukagonliknande peptid-1).

Källor: Eli Lilly / Life Science Sweden

Tidigare idag har Life Science Sweden rapporterat att även Astra Zeneca nu ger sig in i fetmaområdet i och med ett licensavtal med det kinesiska företaget Eccogene.

Uppdatering Under fredagen meddelande den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att Lilly får ett positivt utlåtande för tirzepatid som behandling av fetma eller övervikt med viktrelaterad samsjuklighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047