23948sdkhjf

Studie: Vaccination kopplad till lägre risk för postcovid

Risken att drabbas av postcovid efter en covidinfektion minskade hos personer som vaccinerat sig, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

Studien omfattar ungefärligt 590 000 vuxna personer som följdes upp med hjälp av registerdata och som fick covid-19 mellan 27 december 2020 till 9 februari 2022.

– Resultaten ger stöd för ett starkt samband mellan vaccination mot covid-19 före förstagångsinfektion och minskad risk att diagnostiseras med postcovid, där fler doser ger bättre skydd, konstaterar Maria Bygdell, forskare inom invärtesmedicin och klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, en av de huvudansvariga bakom studien, i ett pressmeddelande.

Hälften av de som inkluderades i studien hade tagit en eller flera vaccindoser innan infektion. Bland dessa diagnosticerades 0,4 procent med postcovid medan i den ovaccinerade gruppen var siffran 1,4 procent. Sammanfattat pekar studien på en minskad risk för postcovid med 58 procent efter vaccination.

Forskarna tittade även närmare om det hade någon betydelse vilket vaccin man fått. De kunde inte se några större skillnader mellan de olika vaccinen, men kunde se en något lägre skydd mot postcovid i den grupp som fick en kombination av Astra Zeneca och Pfizers covidvaccin.

Antalet doser verkade också ha en betydelse. Endast en dos vaccin minskade risken för postcovid med 23 procent, två doser minskade risken med 59 procent och tre doser minskade risken med 73 procent, enligt resultaten.

– Fortsatta studier bör utvärdera om ytterligare vaccinationer ger motsvarande ökande skydd över tid mot postcovid som komplikation av covidinfektion, säger Fredrik Nyberg, gästprofessor vid Göteborgs universitet och en av de huvudansvariga forskarna för studien.

Studien är publicerad i den medicinska tidskriften Bmj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125