23948sdkhjf

Studie: Ozempic kan vara fördel vid höftledsoperation

Det uppmärksammade läkemedlet för diabetes typ 2 och viktminskning kan vara till nytta inom fler områden. Däribland för patienter som får höftledsprotes, enligt en ny studie.

De som behöver genomgå en höftoperation för att få en ny höftled kan ha lägre risk att utveckla infektion samt lägre risk att behöva läggas in på sjukhus igen – om de använder Ozempic. Det rapporterar Reuters med hänvisning till en ny studie.

GLP1-analogen Ozempic, från danska Novo Nordisk, är avsett för patienter med typ 2-diabetes och innehåller den aktiva substansen semaglutid, som också finns i viktminskningsläkemedlet Wegovy.

Semaglutid sänker blodsockernivån och ökar mättnadskänslan.

I studien har läkare vid sjukhuset Maimonides Medical Center i New York granskat data från 9 465 patienter med diabetes som genomgått höftprotesoperation, varav 1 653 använder Ozempic. 

De som använder Ozempic ska – utan ökad risk för postoperativa komplikationer – ha löpt 44 procent lägre risk att utveckla en infektion i höften. De ska också ha haft 32 procent lägre risk att läggas in på sjukhus igen.

Studien fann också att det inte var någon skillnad i medicinska komplikationer eller operationskostnader, men drar slutsatsen att “läkemedlets anmärkningsvärda glykemiska kontroll och viktminskning kan föranleda överväganden före operationen”.

Dr Matthew Magruder, som lett studien, poängterar att det ännu inte finns tillräckligt stöd för att rekommendera semaglutid inför höftoperation.

– Vi behöver högkvalitativa, randomiserade och kontrollerade studier för att definitivt kunna ge den rekommendationen, säger han i ett uttalande.

Tidigare studier har indikerat att Ozempic kan minska risken att utveckla levercancer och skrumplever – något Life Science Sweden rapporterat om tidigare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063