23948sdkhjf

Slut på koleravaccin – samtidigt ökar utbrotten

Det globala nödlagret av vaccin mot kolera är tomt. Under resten av året väntar brist på över 50 miljoner doser, enligt WHO.

Använd en dos, istället för två. Det var Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation under hösten 2022, när det blev akut brist på koleravaccin i världen. 

Syftet var att få de doser som faktiskt finns att räcka lite mer. Nu har en ökning av fall, bland annat i Zambia och Zimbabwe, ökat trycket på det redan knappa utbudet, rapporterar Reuters. Bara i januari rapporterades 40 900 nya fall, samt 775 dödsfall, från 17 länder, enligt WHO.

Alla tillgängliga doser för januari har dock redan delats ut. Och under resten av 2024 väntas en brist på minst 50 miljoner doser.

– Lagret är tomt, säger Philippe Barboza, ansvarig för kolerahantering vid WHO.

Enligt honom har vissa länder slutat begära vaccin, eftersom de vet att det inte finns. De som frågar får ofta betydligt mindre än de behöver, exempelvis begärde Zambia 3,3 miljoner doser i början av februari men fick bara 1,9 miljoner doser.

Obehandlad kolera kan orsaka dödsfall inom några timmar, barn under fem år är särskilt utsatta. Sjukdomen orsakas av en bakterie som sprids i förorenad mat och vatten. 

I dagsläget finns bara en WHO-godkänd tillverkare av vaccin mot kolera för global användning, sydkoreanska Eubiologics Co.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078