23948sdkhjf

Doktorand fick tuberkulos efter olycka på KI:s säkerhetslabb

En doktorand som arbetade med bakterier på Karolinska institutets säkerhetslaboratorium tros ha smittats med tuberkulos i samband med en olycka.

Incidenten inträffade i november 2022 på säkerhetslaboratoriet BSL3 som hanterar ett stort antal farliga bakterier i forskningssyfte, skriver Dagens Nyheter.

En flaska föll i golvet och doktoranden torkade upp det material som spilldes ut. Någon anmälan om händelsen gjordes inte, men tio månader senare konstaterades att doktoranden fått tuberkulos.

KI:s egen utredning spårar sjukdomen till laboratoriet.

– Vi är säkra på att det rör sig om en labbsmitta. Det gjordes en typning och den var överensstämmande med den bakteriestam som vi har i vårt labb, säger Susanne Nylén, prefekt på institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, till DN.

– Vi har mycket rigorösa säkerhetsrutiner. Det här ska inte kunna hända. Men även sånt som inte ska hända, händer tyvärr ibland, säger hon.

Hon konstaterar att incidenten borde ha rapporterats in direkt, men så skedde inte. KI ser allvarligt på händelsen som nu har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Tuberkulos klassas som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och det är obligatoriskt att göra en smittspårning vid varje nytt fall av aktiv tuberkulos som upptäcks.

Fram till mitten på 1970-talet vaccinerades svenska barn rutinmässigt mot tuberkulos på BB. Numera är sjukdomen ovanlig i Sverige och vaccination erbjuds bara till barn i vissa riskgrupper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125