23948sdkhjf

TLV:s system igång efter hackerattack – men data har förlorats

TLV börjar får ordning på sina it-system igen efter den allvarliga hackerattacken i slutet av januari. Men alla data går inte att återställa.

Sedan cyberangreppet mot it-leverantören Tietoevry den 20 januari har flera funktioner legat nere hos TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Dessutom befarades att stora mängder data, bland annat det digitala diariet, gått förlorat som Life Science Sweden tidigare rapporterat.

Men nu fungerar åter igen systemen som används för att hantera pris- och subvention för läkemedel, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Även pris- och beslutsdatabasen fungerar igen, även om information om förbrukningsartiklar saknas i dagsläget.

Vissa skador går dock inte att reparera. Exempelvis kommer informationen i diariet bara delvis att kunna återskapas från andra källor.

Det finns, enligt Tietoevry, inga tecken på att data från TLV:s system läckt ut. Däremot är den krypterad och kommer inte att kunna låsas upp, skriver myndigheten, som ännu inte fullt kan överblicka konsekvenserna av förlusten av data.

Attacken mot Tietoevry ska ha utförts av den ryskkopplade hackergruppen Akira och drabbade flera svenska företag och myndigheter, som bland andra Filmstaden, Rusta och Region Uppsala.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078