23948sdkhjf

Jan Holmgren prisas för utveckling av koleravaccin

Forskaren Jan Holmgren, prisas för utvecklingen av det första effektiva drickbara koleravaccinet. Priset delas ut av Internationella vaccininstitutet (IVI) tillsammans med vaccinföretaget SK bioscience.

Park MahnHoon Award heter priset som Jan Holmgren, seniorprofessor vid Göteborgs universitet, tilldelats och får ta emot i Seoul, Korea, i slutet av april. Hans forskning är det som banade väg för det första effektiva och drickbara koleravaccinet, Dukoral, skriver IVI i ett pressmeddelande.

I prismotiveringen lyfts hans samarbeten med forskaren Ann-Mari Svennerholm, professor vid Göteborgs universitet, gällande forskning kring sjukdoms- och immunitetsmekanismerna vid kolera och Johan Clemens, tidigare generaldirektör för IVI, samarbete kring bland annat utvecklingen av ett kostnadseffektivt koleravaccin för låginkomstländer, Shanchol.

2010 rekommenderade Världshälsoorganisationen, WHO, drickbara koleravaccin för bekämpning av sjukdomen i utsatta områden och är idag en av hörnstenarna i WHOs arbete att utrota kolera till 2030.

Jan Holmgren får i prissumma 100 miljoner koreanska Won, vilket motsvarar cirka 800 000 svenska kronor. Tillsammans med Jan Holmgren prisas även Barney Graham och Jason McLellan vars forskning på spikproteiner lett till utveckling av covid- och RSV vaccin. 

Park MahnHoon Award delas årligen ut av IVI och SK bioscience och är uppkallat efter vaccinföretagets tidigare vice styrelseordförande Park MahnHoon. I år är tredje året som priset delas ut. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078