23948sdkhjf

Stamceller förökade sig snabbt efter rymdfärd

Att vistas en längre tid i rymden tycks ha fått stamceller att dela på sig snabbare. Det rapporterar forskare vid Uppsala universitet.

I början av året tog den svenska astronauten Marcus Wandt med stamceller upp i rymden som en del av ett experiment. Stamcellerna tillhör en forskargrupp vid Uppsala universitet ledd av Elena Kozlova, professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi. Syftet med experimentetet var att studera hur celler påverkas av att vistas under en längre period i rymden. Nu är cellerna återigen på jorden.

– Vi är väldigt glada över att ha fått hem stamcellerna. De inte bara överlevde utan frodades under anaeroba förhållanden under mycket lång tid. De visar också upp nya egenskaper, säger Elena Kozlova i en nyhet på Uppsala universitets webbplats.

Initialt förökade sig cellerna som varit i mikrogravitation och kontrollgruppen på jorden långsamt efter hemkomsten till labbet i Uppsala. Men några dagar senare observerade forskarna att cellerna som varit i rymden förökade sig mycket bättre än kontrollerna på jorden. 

Nu planeras fler experiment för att bygga vidare på upptäckterna. Förhoppningen är att kunna avslöja mekanismerna bakom de egenskaper som cellerna förvärvar i mikrogravitation för att bidra till nya behandlingsmetoder mot bland annat neurodegenerativa sjukdomar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078