23948sdkhjf

Ny kurs ska väcka passion för statistik – ”Många får panik”

Kan man förstå och tolka kliniska studier – utan att vara bra på matte? Ja, menar Anna Törner som tillsammans med Ingrid Lönnstedt skapat en onlinekurs för att fler ska våga närma sig statistiska metoder.

– Min första statistikkurs tyckte jag var värdelös. Jag tänkte: “jag är ju intresserad av naturvetenskap – varför ska jag hålla på med det här?”. Nu, trettio år senare, är jag disputerad statistiker. Från att tycka att det är det tråkigaste som finns har det blivit min stora passion.

Det säger Anna Törner, doktor i medicinsk vetenskap med en bakgrund som apotekare. Tillsammans med Ingrid Lönnstedt, doktor i matematisk statistik, har hon utformat onlinekursen Statistik utan matematik – Förstå och tolka kliniska studier. Kursen är en del av en satsning på kompetensutveckling och fortbildning från branschtidningsförlaget Nordiske Medier, där Life Science Sweden ingår, i samarbete med onlinekursföretaget Coursio.

Samuel Lagercrantz, chefredaktör för Life Science Sweden, säger att kurserna är ett sätt att bidra till ökad kunskap inom branschen.

– Förutom oberoende nyheter samt bransch- och vetenskapliga event får nu Life Science Sweden ytterligare ett ben med kurser för dem som vill lära sig mer på ett smidigt sätt online. Det är en väldigt spännande satsning och lite extra roligt att Anna Törner är en av de första som skapar en kurs då hon är en uppskattad krönikör och ett välbekant ansikte för Life Science Swedens läsare, säger han.

Kursen riktar sig till dem som sysslar med läkemedelsutveckling och tar upp allt från vad man ska tänka på när man planerar en studie till vad ett p-värde betyder och vilka vanliga fel man kan göra när man analyserar resultat.

– Många får panik av statistik, och tänker “matte, svårt”. Men det är som att säga att man inte kan använda en dator för att man inte vet hur man programmerar, eller att man inte kan köra bil utan att vara mekaniker. Hela poängen med kursen är hur man förstår och tolkar kliniska studier utan att kunna matte, säger Anna Törner.

Många får panik av statistik, och tänker “matte, svårt”. Men det är som att säga att man inte kan använda en dator för att man inte vet hur man programmerar

Kursen är indelad i två moduler, där den första bland annat tar upp olika begrepp man behöver känna till. Den andra modulen fokuserar på den statistiska metoden överlevnadsanalys, som används för att analysera tiden till en specifik händelse – exempelvis en patients död.

– Det är lurigt att tolka resultat från kliniska studier eftersom det är svårt att veta vad som är slumpen och vad som är en riktig behandlingseffekt. Det är det statistik handlar om, det är det ultimata verktyget för att kunna dra sådana slutsatser.

Vad vill ni att deltagarna ska ta med sig från kursen?

– Främst ger det en personlig tillfredsställelse att känna att man kan förstå och tolka information med hjälp av det här redskapet. Det gör också att man kan kommunicera runt design och tolkning av kliniska studier på ett tydligare sätt, säger Anna Törner och fortsätter:

– För mig var det en aha-upplevelse när jag lärde mig detta och det är det jag vill att människor ska få uppleva: passionen i statistik. Det är kärnan i vetenskapen, på samma sätt som att kärnan i en bil inte är tekniken utan att den kan transportera sin familj till spännande platser.

Nyfiken på de nya utbildningarna?

Onlinekurser i samarbete mellan Nordiske Medier och Coursio hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063