23948sdkhjf

Över 250 sajter stängdes efter försäljning av falska fetmaläkemedel

Över 250 webbsajter stoppades i fjol efter att ha marknadsfört förfalskade versioner av populära diabetes- och fetmaläkemedel av typen GLP-1-analoger.

Cybersäkerhetsföretaget Brandshield uppger för Reuters att sajterna togs ned efter att bolaget slagit larm om den olagliga försäljningen.

GLP-1-analogerna, som Ozempic och Wegovy från Novo Nordisk samt Mounjaro och Zepbound från Eli Lilly, utvecklades ursprungligen för typ 2-diabetes men har fått ett användningsområde även inom obesitas eftersom de dämpar aptiten och bromsar matsmältningen.

Efterfrågan har växt lavinartat, vilket har fått kriminella element att se sin chans.

Nedstängningarna av sajterna ska ha skett genom att Brandshield i samarbete med den branschstödda organisationen Pharmaceutical Security Institute har samlat bevis och skickat in till de tjänsteleverantörer som är värd för webbsidorna.

Under fjolåret ska Brandshield att rapporterat totalt 1 655 webbsajter för marknadsföring av falska läkemedel. Förutom GLP-1-analoger och andra läkemedel inom ämnesomsättning förekom försäljning av falska preparat inom bland annat hormonbehandling, cancer och det centrala nervsystemet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078