23948sdkhjf

Upptrappning av vårdkonflikten – facket varslar om strejk

Vårdförbundet trappar upp avtalskonflikten och varslar om strejk för 2 000 medlemmar. Storsjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten berörs.

– SKR och Sobona ger oss inga andra alternativ än att ta nästa steg i konflikten, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Strejkvarslet omfattar arbetsplatser på Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus. Utöver det omfattas Danderyds sjukhus och Södersjukhuset på Sobonas avtalsområde.

– Vi har valt att varsla om strejk på de här sjukhusen av flera skäl. De är stora arbetsgivare och har ett omfattande ansvar för den arbetsbelastning och de arbetstider som vi vill förbättra. Vi har också många medlemmar på dessa sjukhus, och det finns alternativ för patienter som söker vård för de verksamheter vi tar ut i strejk, säger Sineva Ribeiro.

Strejken omfattar biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Den inleds den 4 juni klockan 11 om ingen överenskommelse nåtts innan dess.

Psykiatri och enheter som vårdar barn undantas från strejkvarslet.

Samtidigt fortsätter övertids-, mertids och nyanställningsblockaden för över 68 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

Efter strejkvarsel begär nu SKR att medlare ska kallas in och bistå parterna för att få ett stopp på konflikten.

− Det är beklagligt att Vårdförbundet trappar upp konflikten och väljer strejkvapnet. Nu närmar vi oss sommaren och medarbetares semestrar kommer att behöva dras in. Det är olyckligt, men samtidigt nödvändigt för att undvika längre vårdköer, längre vårdtider och risk för vårdskador, liv och hälsa, säger Ulf Olsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063