23948sdkhjf

Övertidsblockaden: Över 400 operationer har ställts in eller flyttats fram

Drygt 430 operationer har ställts in eller flyttats fram i regionerna sedan vårdblockaden inleddes, enligt en enkät till regionerna.

Det är SR:s Ekoredaktion som frågat regionerna om effekterna av den övertids- och mertidsblockad som pågått sedan den 25 april och som gäller 68 000 av Vårdförbundets medlemmar.

20 av 21 regioner svarade att de fått ställa in eller flytta fram operationer. I vissa regioner handlar det om enstaka fall, men det finns också exempel på regioner där över 100 operationer påverkats.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger till Ekot att effekterna börjar märkas på allvar nu.

– Vi ser en tydlig påverkan nu. Det rör i första han sådant som inte är tidskritiskt, som olika former av ortopedi, men även de del kirurgi. Faktiskt ser vi nu också att vi fått stryka några canceroperationer.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att man är medvetna om att patienter kan påverkas av blockaden, men menar att de besparingar regionerna själva gör inom vården har ännu större effekt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096